info@irantsn.com English | فارسی

۵ دلیل ورشکستگی اخیر بانک‌ها در آمریکا / مهار تورم، کلید تعادل اقتصادی است

سه شنبه 8 فروردین 1402 / 687

۵ دلیل ورشکستگی اخیر بانک‌ها در آمریکا / مهار تورم، کلید تعادل اقتصادی است

استاد اقتصاد دانشگاه ایالتی میسوری غربی با برشمردن ۵ دلیل ورشکستگی بانک سیلیکون ولی و دیگر بانکهای آمریکا توضیح داد که چگونه توجه به این دلایل می تواند آموزه هایی برای نظام بانکی ایران و جهان داشته باشد.

استاد اقتصاد دانشگاه ایالتی میسوری غربی با برشمردن ۵ دلیل ورشکستگی بانک سیلیکون ولی و دیگر بانکهای آمریکا توضیح داد که چگونه توجه به این دلایل می تواند آموزه هایی برای نظام بانکی ایران و جهان داشته باشد.

 

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، رضا حمزه‌ای استاد ایرانی دانشگاه ایالتی میسوری غربی آمریکا است. وی طی سالهای 1990 تا 1991 رئیس دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه ایالتی میسوری غربی بوده و طی سالهای حضورش در این دانشگاه 7 جایزه بهترین تدریس و تحقیق و نیز دو جایزه استاد برتر (در سالهای 2003 و 2004) را از آن خود کرده است.

 

وی در سال‌های 2003 و 2008 از سوی هیأت مدیره دانشگاه مذکور به عنوان استاد ممتاز، دو  بار به رتبه فوق پروفسور انتخاب شده است. او از سپتامبر 1992 همزمان با اشتغال نخست، دربرنامه دکترای مدیریت کاربردی و علوم تصمیم‌گیری در دانشگاه والدن فعالیت کرده است. حمزه‌ای به عنوان استاد مهمان در موسسات بین‌المللی بسیاری از جمله دانشگاه بوردو در فرانسه، دانشگاه آپسالا در سوئد، سازمان مدیریت صنعتی ایران و هم‌چنین بانک‌های ایرانی و بانک مرکزی فعالیت داشته است.

 

حمزه ای از طرف موسسه تحقیقاتی Frontiers in Blockchain واقع در شهر لوزان سوئیس به عنوانGuest Editor ژورنال علمی آنها دعوت به همکاری شده و نیز از وی خواسته شده تا برای همان ژورنال مقاله تحقیقی ارائه کند. همچنین آخرین تحقیق او در بلاکچین در کنفرانس بین المللی استانبول برنده جایزه بهترین تحقیق و بهترین ارائه شد.*

 

وی که دارای بیش از ٨٥ مقاله علمی تحقیقی و دو کتاب در زمینه سیاستهای مالی و پولی: چشم اندازی بین المللی (در مورد ٧ کشور صنعتی جهان) است، از قرار داشتن تورم در حد غیرمطلوب 6 درصد در آمریکا خبر می دهد و می گوید تلاشها برای مبارزه با تورم ادامه دارد و دولت بایدن در تلاش است که بانکها را با کمکهای بیشتر سرپا نگه دارند. کار درستی است چراکه تورم مهار شده، کلید تعادل اقتصادی در بلند مدت است. از طرف دیگر، نجات بانکها و کمک به اطمینان مشتریان در اخذ اختیاری سپرده هایشان و آمادگی مالی بانکها طرف دیگر معماست که قرار است مورد مدیریت صحیح قرار بگیرد.

 

 وی با یادآوری اینکه بالا رفتن نرخ های بهره در مبارزه با تورم در آمریکا، بانکهای بی توجه به تجربیات گذشته بانکی را غافلگیر کرد، بر این باور است که بی اعتمادی مردم ناشی از عملکرد برخی بانکهای طمعکار، دامن سایر بانکها را نیز می گیرد.

 

حمزه ای با تشریح دلایل ورشکستگی بانک سیلیکون ولی و پیش بینی ورشکستگی برای دیگر بانکهای آمریکا، به سیاستهای اتخاذ شده از سوی فدرال رزرو و دولت بایدن اشاره می کند و می گوید: سپرده های افراد در هر بانک در آمریکا تا 250هزار دلار بیمه است ولی در جریان ماجرای ورشکستگی بانک سیلیکون ولی، بانک مرکزی و رئیس جمهور وعده پرداخت کلیه سپرده ها را - نه محدود به 250 هزار دلار- دادند که خود تا حدودی سبب ایجاد آرامش شد.

 

وی معتقد است که علی رغم جار و جنجالها و چالش های بیشتری که باید انتظار داشت، احتمالاً بحران فعلی به زودی به پایان خواهد رسید.

 

حمزه ای در این مصاحبه به سه روش که برای حل مشکل ورشکستگی بانکها در آمریکا استفاده می شود و نیز 5 درسی که این اتفاقات برای نظام بانکی ایرانی می تواند داشته باشد اشاره می کند. از جمله راهکارهای پیشنهادی وی  ایجاد «سازمان دولتی بیمه سپرده های بانکی ایران»  و بیمه شدن سپرده های مردم تا 5 میلیارد تومان در ایران است.

فدرال رزرو سیستم ( بانک مرکزی آمریکا) محصول یک سونامی جهانی بحران بزرگ بود

 

کمی از وضعیت نظام بانکی و اقتصاد آمریکا در شرایط فعلی بگویید.

 

پیش از آغاز هر سخنی باید بر نکته ای در خصوص اینکه چرا در این مصاحبه شرکت می کنم، اشاره داشته باشم: با احساسی بسیار قوی و عمیق نسبت به مردم گرانقدر ایران عزیز و کسب و کارهایی که با مشکلات پرچالش دست و پنجه نرم می کنند و خود بدون تعلق به هیچ گونه سازمان سیاسی در ایران و یا آمریکا، همانند گذشته و بدون توجه به آنکه کدام ریاست جمهوری بهتر و یا بدتر است نتایج بررسی های علمی و تحقیقی خود را تقدیم می کنم. به عنوان یک محقق با سابقه وظیفه انسانی و میهنی خود می دانم که در اشاعه تحقیق و دانش از آنچه اندوخته دارم هرگز دریغ نکنم.

 

اما در مورد سوال شما، تغییرات سیستمهای بانکی بسیار شبیه برخی از تغییرات شدید جوی و آب و هوای محیط های زیست هستند. در اکثر اوقات از آرامش نسبی برخوردارند؛ ولی در نبود و یا کمبود تمهیدات سیستماتیک بانکهای مرکزی درکنار پیمانهای منطقه ای و یا جهانی - از  نوع  بازل  سه* - به راحتی و تکرار، بحرانهایی چون زمین لرزه (بانک لرزه)، گردبادهای مهلک و حتی سونامی های منهدم کننده پول، ارزش پول، بانک، بانک مرکزی و دولتها و سیستمهای پا برجا می شود. فدرال رزرو سیستم (بانک مرکزی آمریکا) محصول یک سونامی جهانی بحران بزرگ 33-1929 بود که در سال 1934 آغاز به کار کرد.تأسیسآن - با یادگیری از تجربیات غنی و مشکلات بانکی و پولی نهتنها آمریکا بلکه تمامی بانکهای مرکزی کشورهای پیشرو صنعتی جهان - از جمله اولین بانک مرکزی جهان در انگلیس که  بنک آو اینگلندنامیده می شود همراه بود. بانک مرکزی آمریکااز آخرین بانک های مرکزی کشورهای پیشرفته جهان بوده کهنقشی با قدرت قانونی حاکم  بر سیاستهای پولی در ایجاد توازن در سیستم بانکی و اقتصاد آمریکا داشته است (رضا حمزه ای, 1994, 1992,1987).

 

دو نیروی عظیم و متناوب قانونگداری انتظامی بانکی بر سیاستها و عملکرد بانکها و موسسات اعتباری - و چندی بعد - لغو و یا تسهیل آنها همواره در سیستمهای بانکی موجب ایجاد آرامش ها و طوفانهای متناوب آنها بوده اند. در آمریکا در دوره تسلط جمهوریخواهان، عموماً کسب و کارها - از جمله بانکها از کنترل دیسیپلین زای دولتی یا رها می شوند و یا کمتر با آنها روبرو خواهند بود. علت آن را باید در فلسفه محافظه کاران جمهوری خواه یافت که به اختصار «افزایش کارآیی» کسب و کارها - در اثررقابت بیشتر- خدمات بهتر و ارزان تر بانکی اطلاق می شود. از طرف دیگر دموکراتها که معتقدند سیستم سرمایه داری تنها از طریق قوانین و کنترل حرص و ولع سرمایه داران و شرکتهای تجاری توسط قانونگذاران دولتی ممکن است، بیش از نیاز «کارآیی» به پیشنیاز سلامت سیستم بانکی و اقتصادی معتقدند. در آخر امر رعد و برق های سیستم بانکی را تصادم آندو نیروی اصلی ایجاد می کند. در سالهای اقتدار جمهوریخواهان و یا - با یکی دو سال تاخیر در تأثیر تضعیف مقرارات حاکم بر سیستم بانکی- عموماً چالشهای بانکی و سقوط بانکی - جهان را به اضطراب از طوفانهای حاصل از حرص و ولع بانکداران می افکنده است.

 

سه ا بزار اصلی سیاست پولی بانکهای مرکزی

 

بانک سیلیکون ولی- مثل تمام بانکهای دیگر در پورتفولیو دارائیهای خود به میزان وسیعی اوراق قرضه دولتی خریده - در زمانهای متفاوت بسته به قیمت بازارهای پولی و مالی آنها را خرید و فروش کرده و از آن طریق بخشی از درآمدهای خود رامی سازد. بسته به سیاستهای مدیریت پورتفولیوبانکها، هر یک به طور متوسط در صد مشخصی از سرمایه گذاری  و  داراییهای  بانک را به چنین گزینه ای اختصاص می دهند.

 

بر خلاف ایران، در اکثرکشورهای صنعتی, نرخ بهره یکی از متغیرات سه گانه اصلی سیاست پولی بانکهای مرکزی است که به فراخور حالو اوضاع  اقتصادی کشورهای مربوطه - هر یک از آن سه وسیله متغیر را کم و بیش به عنوان داروی معالج بیماری اقتصاد کشور تغییر می دهند. در هنگام شرایط تورمی - نرخ بهره را بالا برده که از طرفی پس انداز را افزایش داده و از طرف دیگر قدرت خرید مردم را کاسته و موجب کاهش تقاضا برای کالاها و خدمات گوناگون می شود. بدیهی است که هردوتغییرات،موجب تنزل تدریجی قیمتها و تورم می شوند. دو ابزار سیاست پولی دیگر بانک مرکزی شامل خرید و فروش اوراق قرضه دولتی و نیز اعمال قانونی ذخایر اجباری بانکهاست.

  • تورم در آمریکا باید هرچه زودتر تنزل کند

در حال حاضر اقتصاد آمریکا یکی از قویترین اقتصادهای دنیاست و نرخ بیکاری در زیر 3.5 درصد نیروی کار است. ولی تورم  در  حال  تنزل  آن (که این روزها در حدود6 تا 6.5 درصد است) نسبت به اهداف استعلامی بلند مدت بانک مرکزی که مبتنی بر نرخ تورم «سالم» حدود متوسط 1.5 تا 3 درصد است - می باید به تدریج ولی زودتر تنزل کند. در نتیجه از خود بپرسیم که اگر لازم باشد هر یک از سه ابزار مذکورو یا داروهای مداوای بیماری تورم اقتصادی در آمریکا را چگونه باید به کار گرفت.

  • اول نرخ اجباری ذخایر بانکی - که درصد معینی از بدهی های کوتاه مدت بانک ها است - می باید افزایش یابد. این ابزار خیلی به ندرت تغییر می کند.
  • دوم نرخ بهره - باید بالا رود که شامل تغییر مستقیم نرخ بهره روی وامهای یک یا دو روزه میان بانک ها می باشد و توسط بانک مرکزی اعمال و اعلام می شود. واضح است که اگر تقاضای یکی دو شبه وامهای بانکها به یکدیگر بیش از عرضه باشد آن نرخ بهره نیز بالاتر خواهد رفت. سپس کلیه نرخ های بهره دیگر که شامل بهره وامهای گوناگون مسکن و امثالهم است و نیز بهره روی سپرده های بانکی شروع به افزایش می کنند.
  • سوم - در حالی که بانک مرکزی روزانه به خرید و فروش اوراق قرضه دولتی مشغول است، در پایان هر روز می باید به طور خالص بیشتر فروشنده (تا خریدار) اوراق قرضه باشد. چرا؟

هر یک از سه تغییر مذکور- به تنهایی و یا ترکیبی از سه - موجب تنزل نقدینگی و بعد تقاضای خیلی از کالاها و خدمات و به غایت - موجب تنزل قیمتها و تورم خواهد شد. در عمل ابزار سوم دائمأ و بیشتر از دو ابزار دیگر مورد استفاده قرار می گیرد که  تمرکز عمده اعمال سیاست پولی بانکهای مرکزی روی همان خرید و فروش اوراق قرضه میباشد که خود منجر به تغییر غیر مستقیم نرخ های بهره خواهد شد. این ابزار در واقع به تغییرات عرضه روزانه پول در جهت مورد هدف فدرال رزرو سیستم (بانک مرکزی امریکا) خدمت می کند.

  • 5 دلیل ورشکستگی بانک سیلیکون ولی آمریکا
  • چند ماهی است که در آمریکا نرخ بهره سپرده های ثابت از سه درصد تا پنج یا شش درصد روی سپرده های ثابت شش ماهه تا پنج ساله، بالا رفته است

عواملی که موجب ورشکستگی یک بانک مانند سیلیکون ولی می شود چیست؟ دلایل مشخص در این خصوص چه بوده است؟

1بالا رفتن انواع نرخ های بهره در آمریکا

یکی از عوامل مهم در این ارتباط، بالا رفتن نرخ های بهره بوده است. نرخ بهره یک حربه سیاست پولی بانکهای مرکزی است که در آمریکا فدرال رزرو سیستم همان نام بانک مرکزی است. وقتی تورم بالا می رود یکی از راههای مهار کردن آن این است که نرخ بهره را بالا می برند که از آن طریق قدرت خرید مردم از دو جهت کم می شود: با نرخ بالای بهره، مردم تشویق می شوند به پس انداز کردن و و کمتر خرج کردن. همچنین هزینه وام گرفتن ها بالا رفته و دسترسی مردم به اعتبارات تنزل می یابد.

چند ماهی است که در آمریکا نرخ بهره سپرده های ثابت از سه درصد تا پنج یا شش درصد روی سپرده های ثابت شش ماهه تا پنج ساله، بالا رفته است.

کسانی که پولشان را در سپرده های ثابت می گذارند برای مدتی دست به آن نمی زنند، نقدینگی کم می شود تقاضا برای کالاها و خدمات تنزل می کند، تقاضا که پایین می آید قیمتها نیز به تدریج رو به پایین می آیند. این حربه سیاست پولی ثابت شده که تأثیر خوبی روی کنترل قیمتها و در نتیجه تورم که درصد رشد قیمتهای عمومی کالاها و خدمات در یک اقتصاد است، خواهد داشت.

ولی از طرف دیگر وقتی نرخ بهره بالا می رود بانکها روی وامهایی که به مردم می دهند نرخ بهره شان را بالا می برند که بتوانند نرخ های بهره بالاتری را که به مردم روی سپرده های آنها می دهند تحمل کنند. حالا اگر چنین نشود چه؟ اگر توازن ایجاد نشود چه؟ بانکها به دردسر می افتند.

دو سال پیش بانکها داشتند با نرخ سه و نیم تا پنج درصد وام بلندمدت سی ساله یا بیست ساله به مردم می دادند. فرض کنید 70 درصد پرتفولیوی دارایی های یک بانک در وام هایی است که به مردم و تجار داده اند. امسال که نرخ بهره هایی که باید روی سپرده ها بدهند، نسبت به بهره های نازل روی وامهای بلند مدت بسیار بالاتر است. عامل حیاتی و انگیزه حیاتی بانک عمدتاً روی تفاوت بهره های درآمدی و بهره های هزینه ای آن است. بانک از روی وامهایی که به مردم می دهد درآمد بهره ای دارد و روی سپرده هایی که باید به مردم بدهد، هزینه های بهره ای دارد. اگر این تعادل به هم بخورد، هزینه ها در یک زمان بیشتر از درآمدها می شود. یعنی اینکه برای میزان پولی که مردم در بانک می ریزند، بانک ها باید نرخ بهره بیشتری نسبت به گذشته بدهند. ولی درآمدشان روی وامهایی که از قبل دادند و سالها ادامه دارد در همان سطح پایین باقی می ماند. بانکها اگر مدیریت پورتفولیوی مناسبی اعمال نکرده باشند، به دردسر می افتند.

  • مدیران بانکی مانند کشاورزان با تجربه باید خود را با پس انداز و... برای شرایط  جوی مختلف آماده کنند

اگر درآمدهای بانکها از وامهایی که داده اند از هزینه های بهره های رقابتی پرداختی آنها روی سپرده ها بیشتر باشد، همه بانکها می خواهند پول شما را پیش خود نگه دارند. چون به طور متوسط حدود 85 تا 90 درصد کل دارایی های بانکها را در آمریکا سپرده گذاران تأمین می کنند و تنها حداکثر 10 تا 15 درصد از کل سرمایه پولی بانک ما ل خودشان است که سهم دارایی خالص خود بانک و یا سرمایه پرداخت شده آن است.در نتیجه آن 80 تا 90 درصد پولی که آنها دارند را باید در رقابت در بازار پول جذب کنند. مدیران بانکهایی هستند که مانند کشاورزان با تجربه که می دانند برخی سالها از شرایط  جوی  و آب و هوای مطلوب برخوردارند و برخی سالها میزان باران و برف به اندازه کافی نبوده، و اجباراً بخشی از درآمدهای شان را از سالهای پر برکت گذشته طبقه بندی و پس انداز می کنند که در سالهای بعد اگر هوا خوب نبود، حیات حرفه آنها دچار مخاطره نشود.

بانکها نیز می باید به طریقی پورتفولیو خود را مدیریت کنند که در سبد بدهی ها، توازن سپرده های بلند مدت مشتریان آنها نسبت به سپرده های کوتاه مدت - از یکطرف - و توازن داراییهای بلند مدتشان (وامها و اوراق قرضه بلند مدت) با دارایی های کوتاه مدتشان- از طرف دیگر- حفظ شده و کل دو سبد دارایی ها و بدهی های آنها نیز می باید از یک ترکیب مناسب و متوازن برخوردارشود (رضا حمزه ای، نوامبر 2006).

2) تنزل شدید ارزش اوراق قرضه

 حاصل از افزایش نرخ های بهره - ارزش ذخایر اوراق قرضه صادر شده خزانه داری آمریکا که توسط بانک مرکزی به فروش رسیده و بانکها (و افراد) در سبدهای مالی خود نگهداری می کنند، تنزل چشمگیری کرده و در نتیجه نمای اوضاع مالی بانکها - که از نظر قانونی در معرض رؤیت عموم مردم جهان است - عموماً نسبت به سابق تنزل چشمگیری را تصویر می کند.

3) عدم سرمایه گذاریهای اصولی

 عدم سرمایه گذاریهای اصولیبانک درمقیاس وسیع مبتنی بر نادیده گرفتن تجربیات تاریخی مالی- بانکی- اقتصادی آمریکا وجهاناز جمله مسائلی است که گریبانگیر برخی از بانکها است.

بانکهایی سقوط می کنند که از تجربه خود استفاده نمی کنند و فکر می کنند که این بار وضع فرق می کند. مثل مردم عادی همیشه یکه مقدار نقدینگی دارند که بتوانند شرایط مشکل را تحمل کنند. مشکل این است که بانکها زیادی طمعکار می شوند می خواهند هرچه زودتر سرمایه گذاری کنند، در حالی که آن سرمایه گذاریها را ممکن است نتوانند تحمل کنند.

 4) تأثیرات مخرب توئیتر 

تاثیرات مخرب توئیتر که متأسفانه تا زمانی که دولتها در زمینه رفتار نامسئولانه این عامل آشفتگی اجتماعی و لاابالیگریهای افراد - حتی در سطوح مبارزات سیاسی و تخریب فرهنگی - از جمله ضرباتی که دانالد ترامپ با دروغ و بی شرمی - نه تنها به جامعه آمریکا زد - بلکه فرهنگ جهانی را به ریا و سوء استفاده از ناآگاهی های اقشاری از مردم به سموم سردر گمی متداوم و عدم اعتماد به نظم و قانون آلوده کرد.

 

یک روز قبل از هجوم مشتریان متمول اس وی بی (سیلیکون ولی بنک) به آن بانک جهت تخلیه حسابهای خود که در همان روز اول به 42 میلیارد دلار رسید، پیامی با مفهوم «اولین هجوم سوخت گیری شده به یک بانک» توسط شخصی به دریای متلاطم توئیتر نفوذ کرد.

 

بالا رفتن نرخ های بهره در مبارزه با تورم، بانکهای بی توجه به تجربیات گذشته بانکی را غافلگیر کرد

 

5) انتظار بالا وغیر سازنده کمک از فدرال رزرو

 

با تکیه بر تجربیات گذشته, به ویژه در دوران دموکراتها, حتی قوی تر در زمان جو بایدن - احتمال می توان داد که بسیاری از بانکها از نظر مدیریت جامع ریسک - احتمال نجاتشان را در شرایط بحرانی ناشی از تأثیرات افزایش ضد تورمی نرخ بهره توسط بانک مرکزی بسیار بالا دانسته اند. این امر احتمالا به سرمایه گذاریهای بلند پروازانه و طمعکارانه برخی از مدیران مسئول مجال بی مسئولیتی می دهد.

 

بالا رفتن نرخ های بهره در مبارزه با تورم، بانکهای بی توجه به تجربیات گذشته بانکی را غافلگیر کرده و آنها را در موسم تقلیل نقدینگی و در پیرو آن، تعجیل مشتریانشان جهت تخلیه سریع سپرده هایشان می شود.

 

Federal Funds Rates (Overnight Inter-Bank Loans Rates) in the U.S. in 11 Months of 2022-2023

 

مشتریان بانکهای آمریکا (و خیلی از کشورهای دیگر جهان) پس از مدتها محرومیت از نرخ های مناسب بهره بانکی روی سپرده های بلند مدت خود با دعوت و تبلیغات بانکی طی یک تا سه ماه اخیر - جهت اخذ بهره های مناسب 3 درصد تا 6 درصد مواجه شده و سیل مهاجرتی نسبتا طولانی از بازار  پرریسک سهام و سایر بازارهای مالی رقیب به امنیت نسبی سپرده های بانکی و اوراق قرضه دولتی - که هردو تقریباً عاری از ریسک هستند - پناه آوردند. ریسک اوراق قرضه دولت فدرال آمریکا که توسط ارگان مالی آن - یعنی خزانه داری آمریکا - صادر شده و توسط بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو سیستم) که نیز مسئولیت کلیه خدمات بانکی مورد نیاز خزانه داری را به عهده دارد به مردم آمریکا و جهان عرضه می شود و متعاقبأ به خرید و  فروش آنها ادامه می دهد. بانک مرکزی نیز در این رهگذر- خود از این معاملات درآمدزایی مناسب - برای پیشبرد امور محوله – می کند. در تاریخ آمریکا پس از تأسیس قانونی بانک مرکزی(1933-34) ریسک ورشکستگی دولت فدرال و درنتیجه اوراق قرضه صادر شده اش در حد صفر طبقه بندی شده است. هر چند ریسک نسبتأ نازل در تغیر قیمت های آن اوراق قرضه موجود است. اوراق قرضه در تمام دنیا با سپرده های بانکی و بازار سهام رقابت لاجرم سیستماتیک دارند.

 

پیش بینی ورشکستگی برای دیگر بانکهای آمریکا

 

این اتفاق برای دیگر بانک‌های آمریکا قابل پیش بینی است، نظر شما در این خصوص چیست؟

 

تا آنجا که هماهنگی با مقررات نظام بانکیدچار نقصان باشد- که هنوز کم و بیش هست- این اتفاق برای دیگر بانکهای آمریکا قابل پیش بینی است.هنوز هستند بانکهای دیگری، از جمله کردیت سوئیس که بانک اروپایی است و در آمریکا به طور وسیعی فعالیت و شعبه دارد که همچنین با بالا رفتن نرخ بهره و تنزلارزش خالص دارایی هادر حال تقلا بوده و رقیب آن، بانک متحد سوئیس (یو. بی. اس.) سریعاً به خرید این بانک با ارزش پیشنهادی 2/3 میلیارد دلار اقدام کرده است که در حال تکمیل معامله هستند.

 

بر اساس گزارش نیویورک تایمز (21 مارس 2023) حتی بانکهای دیگری که مردم در مورد آنها زیاد نمی دانسته اند, از  جمله  فرست  ریپابلیک  در سانفرانسیسکو- کالیفرنیا که به دلیل داشتن 68درصد سپرده های بدون بیمه دولتی مورد هجوم سنگین مشتریان برای پس گرفتن سپرده های سنگین خود گردید. سها م این بانک تنها در روز دوشنبه، 20 مارس 47 درصد و از تاریخ 8 مارس تا پایان روز دوشنبه  حدود 90 درصد تنزل کرد. بر اساس همان مقاله مذکور, این بانک اخیراً با بالا رفتن نرخ های بهره و با حسرت و حسادت بانکهای رقیب، میزبان سپرده های بسیار بزرگی از متمولین ناحیه سانفرانسیسکو بوده است.

 

با تزریق نقدینگی سنگین گروهی - بانکهای بزرگ آمریکادر حال کمک به چالش نقدینگی این بانک هستند. ولی هنوز سهام این بانک در حال تنزل و بی اعتمادی مردم است.

 

Source: The New York Times. (March 20, 2023). “Fate of First Republic Hangs in Balance as Shares Plummet Again.”

 

با بالا رفتن نرخ های بهرهدر سالهای پیش چنین بحرانی نیز اتفاق افتاده بود (به نمودارهای لیست شده توجه کنید). مثلاً در سال 2008 که جهان شاهد یک رکود بزرگ مالی (2009 - 2007) بود و از گلدمن سکس در آمریکا شروع شد و بعد جهان را دربرگرفت. البته این رکود به شدت بزرگترین بحران بزرگ1929-33 نبود.در2008 که نرخهای بهره بالا رفت ، در صنعت خرید و فروش مسکن و وامهای مسکن هرج و مرج ایجاد گردید و تمام اقتصاد جهانی را در گرداب رکود به دام انداخت.

 

بی اعتمادی مردم ناشی از عملکرد برخی بانکهای طمعکار، دامن سایر بانکها را نیز می گیرداعلام بازپرداخت صد در صد کلیه سپرده ها بدون لحاظ محدودیت 250 هزار دلار، سبب شد کمی آرامش باز گردد

 

در نتیجه این بانکها می باید از آن تجربیات گذشته نه چندان دور می آموختند و مراقبت می کردند که با ولع و طمع خود بستیزند و به دام چنین طوفانی گرفتار نشوند. ولی افسوس که بانکداران اعتماد مردم به کرات با اعتماد مشتریان نهالهای حرص و ولع خویش را آبیاری کرده و از رشد سریع آن - طوفانهای مخرب بانکی و اقتصادی می سازند. بی اعتمادی مردم به راحتی می تواند حتی دامنگیر آن دسته از بانکهاییشود که با درایت و محافظه کاری مورد انتظار به مدیریت و فعالیتهای حساب شده خود می پردازند. در غیاب تضمین کافی و بیمه روی سپرده های مشتریان - مثل گذشته های دور- از طرف بانک مرکزی و یا هر سیستم دولتی دیگر- مردم به سادگی با وحشت قابل درک به بانکها هجوم می بردند تا پولهای خود را از بانک بیرون بکشند. مثلا حتی در مورد بانکسیلیکون ولی - که سپرده های مشتریانش را اف. دی. ای. سی. (سازمان دولتی فدرال بیمه سپردهای بانکی) تا میزان 250 هزار دلار تضمین کرده - در همان روز اول توسط سی. ان. ان. امریکا گزارش  داده شد که مشتریان بانک با هجوم مضطربانه خود حدود 42 میلیارد دلار در همان روز اول از بانک خارج کردند. اما با تمهیدات سریع و مسئولانه دولت و بانک مرکزی اعلام شد که نه تنها سپرده های تا 250 هزار دلار، بلکه باز پرداخت صد درصد کلیه سپرده ها را تضمین و مشمول بیمه گسترده تر کردند. انتظار می رود که به زودی آرامشی نوین ولی همراه با مواظبت ومحافظه  کاری به تدریج برقرار شود.

 

Federal Funds Rates (Overnight Inter-Bank Loans Rates) in the U.S. in the last 5 Years

 

Source: https://tradingeconomics.com/united-states/mortgage-rate

 

Source: https://tradingeconomics.com/united-states/mortgage-rate

 

فدرال رزرو تحت نظارت مبرزترین و معروف ترین اقتصاددانان هدایت می شودبراساس مقررات، بانک مرکزی از سیاست باید مبرا باشد و نباید تحت نفوذ رئیس جمهور ویا مجلسین باشد

 

تأثیر ورشکستگی سیلیکون ولی بر اقتصاد آمریکا چه خواهد بود؟

 

عملکرد بانک مرکزی آمریکا درنیم قرن  گذشته نسبتآ  به طریق مستقل از جریانات سیاسی و به درستی نسبی هدایت شده است. هیات حاکمه بانک مرکزی آمریکا از یک گروه هفت نفره تشکیل شده است. فدرال رزرو سیستم در 12 ناحیه  و 25 شعبه در نقاط مختلف آمریکا فعالیت می کنند.بانک مرکزی تحت نظارت مبرزترین و معروف ترین اقتصاددانان هدایت می شود.براساس مقررات، بانک مرکزی از سیاست باید مبرا باشد و نباید تحت نفوذ رئیس جمهور ویا مجلسین باشد. هدف اصلی بانک مرکزی توازن سیستم بانکی و قیمتها بوده است. در فدرال رزرو این عقیده موجود است که تعادل اقتصادی عمدتا تحت الشعاع تعادل قیمتها و مهار شدن تورم در یک دامنه تغییرات دو تا سه درصد میباشد. در نتیجه حدودیکسالاست که تمرکز سیاست پولی ضد تورمی خود را در مصاف با تورم ناشی از رخنه جهانی ویروس کوید 19 و چالش های ناشی از مضرات آن - از جمله چالش های جهانی مدیریت زنجیره ای عرضه و کمیابی کالاها در جهان - مجبور به بالا بردن نرخ بهره شد. اگرچه تورم در آمریکا در حال تنزل بوده و است ولی هنوز در حد غیر مطلوب6 درصد است که در 23 مارس 2023یکبار دیگر نرخ فدرال فاندز (بهره رویوامهای یک تا دو شبه میان بانکها ی آمریکا) 25 صدم درصد افزایش یافت.

 

 

 

 

 

 

 

 

منبع: تسنیم

  • #-اکسپو
  • #-ایران-اکسپو
  • #-اکسپو۲۰۲۳


استفاده از مطالب این وبسایت برای مقاصد غیر تجاری و با ذکر منبع بلامانع است. کليه حقوق اين سايت متعلق به شرکت توسعه صنعت نمایشگاه و رویداد می‌باشد.

Copyright © IranTSN