رئیس جمهوری روز گذشته برای انجام مذاکرات، وارد تاجیکستان شد، کشوری که میتواند در حوزه انرژی پتانسیلهایی را برای ایران به همراه داشته باشد و به گفته نماینده سابق ایران در اوپک هر قدمی در حوزه دیپلماسی انرژی به نفع ایران است.
محمد خطیبی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به مزیتهای همکاری ایران و تاجیکستان در حوزه انرژی، اظهار کرد: همکاریهای ایران با کشورهای آسیای جنوب شرقی مفید است، آنطور که گفته شده در تاجیکستان پالایشگاهی وجود دارد که میتوان با آن همکاری کرد، البته این پالایشگاه چندان بزرگ نیست اما بهطور کلی همکاریهای ما با کشورهای آسیای جنوب شرقی میتواند راهگشا باشد.
وی با بیان اینکه توسعه همکاریهای بینالمللی در شرایط تحریم میتواند اثرات مثبتی داشته باشد، گفت: این کشورها میتوانند در شرایط تحریم به ما کمک کنند و باتوجه به اینکه عضو کشورهای شانگهای شدهایم، توسعه همکاری با این کشورها در زمینه انرژی و سایر بحثها میتواند اثرگذار باشد.
به گفته نماینده سابق ایران در اوپک، در این بخش تاجیکستان نمیتواند تولید و مصرف بالایی داشته باشد اما جمع شدن کشورهای کوچک میتواند کمک رسان باشد.
خطیبی با بیان اینکه وزارت نفت ایران در بحث صدور خدمات فنی و مهندسی با توجه به ظرفیت و توانمندیهایی که در زمینه استخراج، اکتشاف و بهرهمندی از میدانهای نفت و گاز و فرآورش نفت و گاز در پالایشگاهها و در عین حال تولید محصولات پتروشیمی دارد، میتواند با این کشور همکاری کند، گفت: توسعه همکاری با تاجیکستان به نفع هر دو کشور خواهد بود و قطعا تاثیرات آن عاید هر دو کشور میشود.
بهگزارش ایسنا، روز گذشته روسای جمهور و مقامات عالیرتبه ایران و تاجیکستان یک بیانیه مشترک و ۱۸ سند و تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
یادداشت تفاهم نقشه راه همکاریهای تجاری و اقتصادی بلندمدت برای سالهای ۲۰۲۳ تا ۲۰۳۰، لغو رویداد، مبارزه با قاچاق مواد مخدر، حمل و نقل و ترانزیت، مدیریت بحران، ایجاد منطقه آزاد مشترک، فرهنگ و هنر، آموزش عالی، تحقیقات فناوری و نوآوری، خدمات پستی، امور ورزشی و خواهر خوانندگی میان شهرهای یزد و خجند تاجیکستان از جمله اسناد و تفاهمنامههای همکاری میان جمهوری اسلامی ایران و تاجیکستان بود که توسط مقامات دو کشور به امضا رسید.
این اسناد همکاری میان وزرای امور خارجه، نیرو و فرهنگ و ارشاد جمهوری اسلامی ایران با وزرای رشد اقتصاد، فرهنگ، معارف، نقلیات و صناعت تاجیکستان امضا شد.