معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به ظرفیت نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران (ایران اکسپو)، این نمایشگاه را فرصت مناسبی برای افزایش صادرات کشور و دستیابی به اهداف توسعه صادرات غیرنفتی عنوان کرد.
اکسپو ۲۰۲۴ در حالی طی روزهای آینده آغاز به کار میکند که برآوردها حاکی از حضور بیش از ۲۵۰۰ تاجر و بازرگان از بیش از ۱۰۰ کشور دنیا در این نمایشگاه و حضور هیاتهای تجاری در سطحی بالاتر نسبت به اکسپوی ۲۰۲۳ است. مسوولان برگزاری اکسپو استقبال از ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران را در مقایسه با سال گذشته پررنگتر میدانند و این نمایشگاه را فتح بابی برای بازارهای جدید و رونق صادرات عنوان میکنند. نمایش پتانسیلهای صادراتی بنگاههای ایرانی در این نمایشگاه همچنین فرصت مناسبی برای رونق تولید و تحقق شعار سال در صورت بهرهبرداری درست از فرصتها فراهم خواهد کرد.
یکی از محدودیتهای تجارت ایران، محدود بودن شرکای تجاری است. از همین رو یکی از اهدافی که از برگزاری اکسپو دنبال میشود تنوعبخشی به بازارهای صادراتی و افزایش شرکای تجاری است. بررسیها حاکی از این است که در حال حاضر پنج کشور سهمی حدود ۷۴.۵ درصدی از نظر وزن و ۷۳ درصدی از نظر ارزش در تجارت ایران دارند. بر اساس این آمار بزرگترین مقاصد تجاری در سال ۱۴۰۲ شامل چین (۱۳.۹ میلیارد دلار)، عراق (۹.۲ میلیارد دلار)، امارات متحده عربی (۶.۶ میلیارد دلار) ترکیه (۴.۲میلیارد دلار) و هند (۲.۲میلیارد دلار) است. محدود بودن شرکای تجاری و سهم بالای این پنج کشور از سبد صادراتی کشور در حالی است که هر گونه تنش در روابط سیاسی و اقتصادی با این کشورها میتواند تجارت، صادرات و ارزآوری کشور را تا حدود زیادی تحتتاثیر قرار دهد. از همین رو تمرکز نمایشگاه اکسپو، حضور هیاتهای تجاری از کشورهای آفریقا، شرق آسیا، آمریکای جنوبی و لاتین علاوه بر کشورهای همسایه است. در حال حاضر و بر اساس گفته مسوولان برگزاری اکسپو در نمایشگاه امسال هیاتهای تجاری از پنج قاره حضور خواهند داشت و از همین رو فرصت نابی برای شرکتهای توانمند تولیدی و صادراتی کشور است.
یکی دیگر از چالشهای تجارت ایران، محدود بودن سهم کالاهای دانشبنیان و با ارزش افزوده بالاتر و کالاهایی است که میتواند ارزآوری بیشتری برای کشور داشته باشد. آمارها حاکی از این است که سهم ایران از بازار صادرات محصولات دانشبنیان با تکنولوژی بالا بهرغم پتانسیلهای موجود چشمگیر نیست. کارشناسان نمایشگاه توانمندی صادراتی ایران را فرصتی برای معرفی کالاهای دانشبنیان و افزایش سهم این کالاها در سبد صادراتی کشور در راستای توسعه صادرات غیرنفتی عنوان میکنند. برقراری ارتباط موثر و هدفمند میان شرکتهای داخلی و تجار خارجی و همینطور زمینهسازی جهت انعقاد قراردادهای صادراتی و جذب سرمایهگذاری خارجی از دیگر برنامههای مدنظر اکسپو است. بر اساس گفته مسوولان اکسپو تمرکز در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ در شش گروه کالایی محصولات شرکتهای ایرانی شامل صنایع غذایی، کشاورزی، شیلات؛ صنعت؛ فرش دستباف، صنایع دستی و گردشگری؛ دارو و تجهیزات پزشکی، تجهیزات آزمایشگاهی و محصولات شیمیایی؛ صنعت ساختمان و خدمات فنی- مهندسی؛ گروه پتروشیمی است و برآوردها حاکی از این است که حجم قراردادهای تجاری به دو برابر نمایشگاه سال گذشته برسد. بر اساس پیشبینیها در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ بیش از چهار میلیارد دلار موافقتنامه و قرارداد تجاری منعقد شود.
جهش صادراتی با ایران اکسپو
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: با ظرفیت خوب نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران (ایران اکسپو)، امیدواریم با ادامه جهش صادراتی همراه باشیم و تداوم برگزاری این نمایشگاه، نتایج بسیار خوبی برای کشورمان در راستای اهداف تعیینشده خواهد داشت.
محمدمهدی برادران در رابطه با اهمیت صادرات غیرنفتی پیرو تاکیدات مقام معظم رهبری و اهمیت برگزاری نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران (ایران اکسپو) گفت: نمایشگاه ایران اکسپو فرصت بسیار مناسبی برای شناسایی ظرفیتها و پتانسیلهای افزایش صادرات کشور به همراه داشته و خواهد داشت. وی با اشاره به ضرورت توجه و اهمیت تولیدات داخلی و صادراتمحور گفت: ضرورت به کارگیری ایدههای نو و خلاقانه در کنار رقابتپذیری محصولات تولیدی و صادراتمحور، باید مورد توجه قرار گیرد. معاون وزیر صمت ادامه داد: در کنار کیفیت، قیمت محصولات نیز باید به نحوی باشد تا ما بتوانیم به تولیدات خود افتخار کرده و عرضه آن را در همه حوزهها شاهد باشیم. وی در عین حال بیان کرد: تولیدکنندگان ما باید به تولید داخلی تعصب خاصی داشته باشند و مقام معظم رهبری نیز همواره بر این امر تاکید کرده و تمامی تلاشها در راستای حمایت از این جبهه است. برادران با اشاره به رشد تولیدات داخلی در برخی حوزهها و با بیان اینکه تسهیل واردات مواد اولیه و صادرات، اصلاح نظام بازار، شفافیت و مبارزه با قاچاق کالا از جمله دلایل رشد تولید بوده است، اظهار کرد: بر اساس نظرات صنعتگران، موانعی بر سر راه تولید قرار داشته که از جمله آنها میتوان به تکانههای ناشی از رشد نرخ ارز، مشکلات بانکی، تورم، نظام تامین اجتماعی و زیرساختها اشاره کرد ولی با همه این اوصاف، خوشبختانه ما سال گذشته رکورد صادرات را در دولت جدید شکستیم و بالغ بر ۵۳ میلیارد دلار صادرات در مبادلات کشور، بینظیر بوده است. وزیر صمت افزود: دولت با حمایت از تولید داخلی توانست ظرفیتهای خوبی را ایجاد کند و در حال حاضر هر استان در مقیاس بینالمللی میتواند به میزان یک کشور ظرفیت داشته باشد.
به گفته برادران یکی از مطالبات جامعه صنعتی کشور این است که به میزانی که آمادگی رشد تولید در کشور است و اقبال مردم به کالای داخلی رشد میکند، به همان میزان هم باید مواد اولیه مناسبتری را در اختیار بگذاریم. وی همچنین ضرورت توجه به اشتغال پایدار را در گستره صنعت یادآور شد و افزود: استراتژی وزارت صنعت، معدن و تجارت حرکت به سمت تولید با کیفیت و صادراتمحور است. معاون وزیر صمت در بخشی از سخنان خود با بیان اینکه نسبت صادراتمان در ۶ماهه سال گذشته نسبت به سال قبل از آن در حوزه صنایع عمومی؛ ۱۰درصد رشد داشته گفت: این نشاندهنده آن است که برخی از صادرات مواد خام مثلا در حوزه مواد پتروشیمی در جهان کاهش پیدا کرده و ما رشد کمی در صادرات داشتیم اما نکته آن است که اگر ما ۴درصد کاهش صادرات در حوزه پتروشیمی داشتیم، ۱۰درصد در حوزه صنایع عمومی شاهد افزایش صادرات بودیم.
معرفی توانمندیها و ظرفیتهای تولیدات داخلی در ایران اکسپو
سخنگوی دولت نیز چندی پیش برگزاری نمایشگاه ایران اکسپو را فرصتی برای افزایش تولید و تحقق شعار سال عنوان کرد. علی بهادریجهرمی با اشاره به برگزاری ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران (ایران اکسپو۲۰۲۴) گفت: با مشارکت مناسب بین دولت و بخش خصوصی بهویژه تجار عزیز کشورمان موفق شدیم سیاستهای تحریمی آمریکا را با شکست مواجه کنیم و امیدواریم برگزاری نمایشگاههایی مثل ایران اکسپو کمکی برای افزایش تولید و تحقق شعار سال باشد.
به گفته سخنگوی دولت ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران (موسوم بهIRAN EXPO ۲۰۲۴)، از تاریخ ۸ لغایت ۱۲ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ در مرکز نمایشگاههای بینالمللی تهران با محوریت و مدیریت وزارت صنعت، معدن و تجارت و با همکاری بخش خصوصی و اتاقهای بازرگانی برگزار میشود که بخشهای مختلف خصوصیِ اقتصادی با مجموعه وزارت صمت و سازمان تجارت خارجی این وزارتخانه همدلی و همکاری بسیار نزدیکی در این مسیر دارند.
بهادریجهرمی همچنین گفت: برنامهریزیهای زیادی از سوی بخشهای مختلف دولتی و خصوصی همکار در این زمینه صورت گرفته و پیشبینی میشود میزبان حدود ۲۰۰۰ نفر از شخصیتهای اثرگذار اقتصادی، تجار و مقامات رسمی از حدود ۱۰۰ کشور در این نمایشگاه باشیم و حضوری متفاوت نسبت به سال گذشته را شاهد خواهیم بود. سخنگوی دولت با بیان اینکه ۶۰۰ شرکت بزرگ صادراتی در شش حوزه مهم کالایی و خدماتی مزیتدار کشورمان در این نمایشگاه، توانمندیها و آخرین دستاوردهای خود را به نمایش خواهند گذاشت گفت: این نمایشگاه مسیر بسیار مناسبی برای معرفی توانمندیها و ظرفیتهای تولیدات داخلی به منظور کسب بازارهای تجاری خواهد بود.
وی ابراز امیدواری کرد امثال این نمایشگاهها که با مشارکت بسیار مناسب بخش خصوصی و دولتی در حال انجام است در راستای تحقق شعار سال یعنی مشارکت مردمی برای جهش تولید با بازاریابی مناسب برای محصولات تولید داخل، کمکی برای افزایش و رشد تولید باشد.
بهادریجهرمی ادامه داد: مسیر حرکتمان در جهت افزایش تجارت، مسیر قابل قبولی بوده و سال گذشته مطابق آمار گمرک، حجم تجارت خارجی ما ۱۵۳ میلیارد دلار را رد کرد و این نشان میدهد سیاستهایی که دشمن برای ما در جهت تحریم و محدودیت در نظر گرفته بود عملا با شکست مواجه شد. وی تاکید کرد: ما کشوری هستیم که ادعا میشود مورد تحریم قرار گرفته اما ۱۵۳ میلیارد دلار حجم تجارت خارجی رسمی آن است و مجموع صادرات ما با احتساب نفت، برق و حوزههای مختلف نزدیک به ۸۷ میلیارد دلار و وزن صادراتی بدون نفت به ۱۳۶ میلیون تن رسید و در واقع رشد ۱۰ درصدی داشته است.
سخنگوی دولت ادامه داد: همه اینها نشان میدهد که با مشارکت مناسب بین دولت و بخش خصوصی بهویژه تجار عزیز کشورمان موفق شدیم سیاستهای تحریمی آمریکا را با شکست مواجه کنیم و در کنار سختیهایی که طبیعتا در این بازار وجود داشت آنها نتوانستند به اهداف خودشان دست یابند و امیدواریم امثال این گونه نمایشگاهها در توسعه هرچه بیشتر مسیر در پیش گرفته شده کمک کند.