شهرکرد- ایرنا - مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: این استان با صادرات یکهزار و ۶۰۰ تن مغز بادام و بادام با پوست از گمرک این استان با نظارت این مدیریت، نسبت به صادرات بادام در سال گذشته رکورد زد.
فرشید شبانی روز یکشنبه در گفت وگو با ایرنا اظهار داشت: صادرات این میزان محصول بادام نسبت به کل صادرات مغز بادام و بادام با پوست سال گذشته استان که ۳۹۰ تن بود ۲۸۴ درصد افزایش را نشان میدهد.
وی یادآور شد: انتظار میرود میزان صادرات بادام از چهارمحال و بختیاری تا پایان سالجاری به یکهزار و ۸۰۰ تن برسد.
شبانی ادامه داد: کارشناسان مدیریت حفظ نباتات استان ۲۲۰ مورد بازدید از محمولههای صادراتی، ۲۱۶ مورد اظهارنظر در سامانه جامع پایش عوامل خسارتزا سازمان حفظ نباتات قرار داده و ۹۱ گواهی بهداشت گیاهی نیز در این زمینه صادر شده است
وی افزود: این صادرات بیشتر شامل مغز بادام رقم مامایی است که به یک ویژند(بِرند) بینظیر جهانی تبدیل شده است و بیشتر به هند و بخشی نیز به امارات صادر شده است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: مغز بادام رقم مامایی به دلیل درصد اسید چرب غیر اشباع بیشتر، ارزش غذایی و کیفیت بالاتری نسبت به سایر ارقام تجاری بادام دارد به همین دلیل قیمت جهانی این رقم بادام نیز ۳.۵ برابر ارقام قالب بازار است.
وی یادآور شد: ایران بعد از آمریکا و اسپانیا سومین تولیدکننده بادام دنیا است و در ایران نیز چهارمحال و بختیاری رتبه نخست تولید بادام آبی را به خود اختصاص داده و بیشتر این تولید نیز مربوط به رقم مامایی است.
به گزارش ایرنا، ۱۸ هزار و ۲۰۹ هکتار بادامستان با تولید سالانه ۲۴ هزار تن و اشتغالزایی بیش از ۲۰ هزار نفر در چهارمحال و بختیاری وجود دارد و این استان رتبه نخست تولید بادام در کشور را به خود اختصاص داده است.
از مجموع بادامستانهای چهارمحال و بختیاری ۹ هزار و ۵۲۵ هکتار با ۱۷ هزار و ۵۰ تن بادام مامایی، سفید، شاهرودی، سنگی و ربیع در شهرستان سامان است.
وجود واسطهها و دلالان، نداشتن صنایع تبدیلی و تکمیلی، همچنین خامفروشی و صادرات بادام با نام و برند کشورهای دیگر از مهمترین مشکلات این محصول در چهارمحال و بختیاری است.
بههمین منظور احداث و راهاندازی نخستین شهرک تخصصی بادام سامان از سال ۱۳۹۸ در دستور کار استان قرار گرفت.
یکچهارم تولید ناخالص داخلی و یکپنجم اشتغال چهارمحال و بختیاری به بخش کشاورزی وابسته است.
از مجموع زمینهای چهارمحال و بختیاری ۲۵۰ هزار هکتار برابر ۱۵ درصد سطح زیرکشت زمینهای کشاورزی استان است.
هماکنون ۷۹ هزار بهرهبردار با تولید سالانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار تُن انواع محصولات کشاورزی در چهارمحال و بختیاری فعال هستند.