نائب رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه از صادرات یک میلیارد دلار کالا از ایران به روسیه در سال 1402 خبرداد و گفت: این میزان از صادرات مطلوب نیست و صادرات محصولات ایرانی به روسیه میتواند تا 20 میلیارد دلار در سال رشد کند.
عبدالله مهاجر دارابی، نائب رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه درباره آخرین وضعیت صادرات ایران به روسیه به خبرنگار ایلنا گفت: صادرات ایران به روسیه در 10 ماهه 1402 نسبت به 10 ماه 1401، 25 درصد رشد داشته است.
وی افزود: در کل سال 1401، ارزش صادرات ایران به روسیه 751 میلیون دلار شد و پیشبینی میشود این رقم در سال 1402 از یک میلیارد دلار تجاوز کند با این حال این حجم از صادرات در شرایطی رقم خورده که روسیه سالانه 1000 میلیارد دلار کالا وارد میکند.
مهاجر ادامه داد: با توجه به اینکه میان ایران و روسیه روابط سیاسی حسنهای برقرار است و برای بسیاری از کالاهایی که در ایران مازاد بر نیاز تولید میشود، در روسیه تقاضا وجود دارد صادرات محصولات ایرانی به روسیه میتواند تا 20 میلیارد دلار در سال رشد کند، همچنین ایران در ارتباط با روسیه از مزیت مسیر آبی دریای خزر برخوردار است.
وی از مواد غذایی، لبنیات و مرکبات به عنوان کالاهای ایرانی یاد کرد که میتواند بازار خوبی در روسیه داشته باشد و گفت: بخش خصوصی آمادگی افزایش صادرات را دارد و از پتانسیل مطلوبی در این زمینه برخوردار است با این حال تحقق این امر نیاز به ایجاد تسهیلاتی از سوی مسئولان دولتی دارد.
نائب رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه اضافه کرد: ایران برای اینکه بتواند صادرات خود را به روسیه افزایش دهد در گام نخست نیاز به تسریع روند صادرات دارد.
وی یادآورد شد: همچنین بیثباتی قوانین تجارت دیگر عاملی است که مانع از تقویت صادرات ایران به روسیه با وجود آماده بودن بستر صادرات در بخش خصوصی میشود. قراردادهای تجار ایران با تجار روسیه سالانه بسته میشود اما صدور ناگهانی بخشنامهها در طول یک سال میتواند صادرکنندگان را در اجرای تعهدات ناتوان کند، اتفاقی که به از دست رفتن بازار آنها میانجامد.
مهاجر خاطرنشان کرد: در شرایطی که در ایران با قوانین صادراتی این چنین بر سر راه صادرکنندگان سنگاندازی میشود، در ترکیه برای توسعه صادرات به بازار روسیه مشوقهای صادراتی تعریف میشود.
عضو هیأت رئیسه اتاق ایران اظهار کرد: صادرکنندگان با اینکه ارز حاصل از صادرات خود را به دولت برگردانند مشکلی ندارند اما درخواست آنها از دولت این است که با قیمتی این ارز را خریداری کند که صادرات صرفه اقتصادی داشته باشد و با معادلات صادراتی جور دربیاید.
وی افزود: صادرکنندگان ایرانی هچنین با چالش تبادلات ارزی در تجارت با روسیه مواجه هستند و همه اینها هزینه صادرات ایران را در بازار رقابتی روسیه بالا میبرد و از قدرت رقابت ایران در این بازار میکاهد؛ هرقدر کالایی در این بازار کیفیت و بستهبندی جذابی داشته باشد اما از نظر قیمت با محصولات مشابه قدرت رقابت نداشته باشد مشتری برای آن پیدا نمیشود.