info@irantsn.com English | فارسی
دکتر امیر نعمتی لیمائی

توسعه صادرات و نشان حلال

شنبه 21 مهر 1397 / 5550

توسعه صادرات و نشان حلال

روند حاکم بر مراودات تجاری در دنیای کنونی به گونه­ای است که شرکت­های تولیدکننده مطرح و معتبر جهان برای اجتناب از سکون، رکود و شکست در عرصه رقابت اقتصادی، عطف توجه خویش را در جهت پیدا کردن بازارهای جدید و به تبع آن توسعه روزافزون صادرات معطوف داشته­ و از این رهگذر به اقدامات متعددی چون افزایش کیفیت محصول، کاهش بهای فرآورده، ارتقای خدمات پس از فروش، نوآوری در بسته­بندی محصول­، ایجاد کارخانه­های تولیدی جدید در بازارهای هدف و ... دست یازیده­اند. باوجود این، یکی از منحصر به فردترین راه­هایی که صاحبان برندهای معتبر دنیا در جهت افزایش مشتری و توسعه صادرات در پیش گرفته اند، مسیری است که بسترسازی آن بر پایه فرهنگ اسلامی انجام گرفته و آن استفاده از نشان حلال است.

شایسته و بایسته یادآوری است، کاربرد مفهوم حلال در عرصه­های اقتصاد جهانی چون تولید و صادرات ریشه در انقلاب اسلامی ایران دارد و این مهم تنها در پی فتوای امام خمینی(ره) مبنی بر امحای برخی اقلام وارداتی که حلیت آنان نامشخص می­بود، آغاز شد. فتوایی که سبب گردید تولیدکنندگان معتبر و کمپانی­های پرآوازه جهان در جهت افزایش صادرات به کشورهای اسلامی و فزونی بخشیدن به محبوبیت محصولات خویش در میان مسلمانان که تشکیل دهنده بخش بزرگی از جمعیت دنیا و همچنین دارای بیشترین نرخ رشد جمعیت در جهان به شمار می­آیند، نشان حلال را زینت­بخش کالاهای صادراتی خویش نمایند.

بهره برگرفتن از نشان حلال در اندک زمان پس از انقلاب اسلامی ایران رونق و رواجی دوچندان یافت. در حال حاضر بیش از چهارصد موسسه صادرکننده نشان حلال در سراسر جهان مشغول فعالیت هستند و میزان گردش مالی ناشی از اقتصاد حلال بیش از 3000میلیارد دلار در سال برآورد می­شود. گفتنی است، امروزه نشان حلال دیگر تنها نشانی مذهبی ویژه مسلمانان و مختص مواد خوراکی و آشامیدنی نیست و تبدیل به یک استاندارد کیفی و یا یک ایزوی تشخیص کیفیت و سلامت در زمینه­های تولیدی و صادراتی گوناگون چونان پوشاک، منسوجات، دارو، لوازم آرایشی و بهداشتی و ... حتی در میان غیرمسلمانان شده است. به عنوان شاهدی بر این مدعا می­توان از درآمد حاصل از صادرات لوازم آرایشی و بهداشتی حلال در سطح جهان گواه آورد که بر مبلغی نزدیک به 50 میلیارد دلار مشتمل است. استفاده شرکت­های چندملیتی و پرآوازه­ای چون کوکاکولا، نستله، کی اف سی، مک­دونالد، کل­گیت، ای­بی، نیوآ و ... و همچنین برگزاری نمایشگاه­های متعدد بازرگانی با عنوان حلال در کشورهای مختلف جهان آن هم نه فقط در دنیای اسلام بلکه در کشورهای مختلفی چون روسیه، استرالیا، اسپانیا، انگلستان، هلند و حتی کشورهایی دارای حداقل یا فاقد جمعیت مسلمان چون کره جنوبی، شیلی و کنیا نیز نشان از اهمیت افزون مفهوم حلال در توسعه صادرات دارد.  

نیازمند یادآوری است، متاسفانه 85 درصد درآمد حاصل از این خوان پرنعمت در اختیار کشورهای غیرمسلمان و غربی قرار دارد و از میان کشورهای اسلامی تنها چهار کشور مالزی، امارات متحده عربی، ترکیه و اندونزی از این منظر تا اندازه­ای پیشرو به حساب می­آیند. بی­گمان با توجه با ظرفیت­های بالقوه جمهوری اسلامی ایران که هم به گونه­ای پایه­گذار  توجه به نشان حلال بوده و هم بن­مایه تمامی امور در آن بر پایه رعایت مفهوم حلال شکل گرفته است، چنان­که شرکت­های تولیدی و صادراتی ایرانی در پی آن برآیند که نشان حلال را بر محصولات خویش مندرج سازند، می توانند اسباب التفات شمار فراوانی از مشتریان اعم از مسلمان و غیرمسلمان را به کالاهای خویش تدارک بینند، التفاتی که می­تواند چونان محرکی توانمند در توسعه صادرات محصولات ایرانی یاری­رسان شود.

 


  • #-


استفاده از مطالب این وبسایت برای مقاصد غیر تجاری و با ذکر منبع بلامانع است. کليه حقوق اين سايت متعلق به شرکت توسعه صنعت نمایشگاه و رویداد می‌باشد.

Copyright © IranTSN