همایش تجاری ایران و ازبکستان در خلال دوازدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای تجاری ایران و ازبکستان و با حضور معاون صادراتی وزیر و ریاست کل سازمان توسعه تجارت ایران، نایبرئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، وزیر تجارت خارجی ازبکستان و رئیس اتاق بازرگانی ازبکستان و همچنین جمعی از تجار و فعالان اقتصادی دو کشور در سازمان توسعه تجارت ایران برگزار شد.
به گزارش روابطعمومی ایران اکسپو به نقل از سازمان توسعه تجارت ایران، معاون صادراتی وزیر و ریاست کل سازمان توسعه تجارت ایران، در همایش تجاری ایران و ازبکستان با تأکید بر عزم ایران و ازبکستان برای توسعۀ روابط و همکاریهای تجاری و اقتصادی تصریح کرد: آمادۀ برقراری تجارت آزاد با ازبکستان هستیم و تلاش میکنیم علاوه بر ارائه تسهیلات در صدور ویزا، همکاریهای بانکی دو کشور نیز را توسعه دهیم.
مجتبی خسروتاج، در این همایش اظهار داشت: ایران آمادگی هر گونه تجارت، به خصوص تجارت آزاد، را با ازبکستان دارد در صورت نیاز برای برخی کالاهای دو کشور که نیازمند پوششهای حمایتی نظام تعرفهای است لیستی تهیه خواهد شد اما در نهایت اصل کلی بر ایجاد تجارت آزاد، بدون ایجاد تبعیض، میان دو کشور است.
وی در تشریح روند توافقات طرفین در روز اول اجلاس کمیسیون مشترک گفت: طی این کمیسیون سعی داریم تا همۀ ابعاد همکاری ایران و ازبکستان را بررسی کنیم به خصوص در زمینههای سرمایهگذاری، ویزا، خدمات بانکی، همکاریهای نفتی و ظرفیتهای دو طرف در بخش خدمات فنی و مهندسی در چارچوب حقوق و منافع متقابل مطرح گردید.
خسروتاج با تأکید بر عزم دو کشور در رفع موانع موجود بر سر راه تجارت خاط رنشان کرد: ازبکستان رویکردها و سیاستهای جدیدی در قبال تجارت خارجی خود در پیش گرفته و فضای باز تجاری در ازبکستان به پیشبرد اهداف طرفین در زمینۀ تجارت کمک خواهد کرد که در این راستا و با هدف توسعه همکاریها، امروز مرکز تجاری مشترک ایران و ترکمنستان در تهران افتتاح خواهد شد.
معاون صادراتی وزیر و ریاست کل سازمان توسعه تجارت ایران به اهمیت سرمایهگذاریهای مشترک، ترانزیت و توسعه حمل و نقل جادهای و ریلی اشاره کرد و افزود: روز گذشته مسئولان کشور ازبکستان اعلام کردند که نیازمند خرید نفت از ایران هستند.
وی همچنین با اشاره به قدرت ایران در تولید فولاد افزود: انواع محصولات ساختمانی، شیرآلات، کاشی و سرامیک، اسکلت فلزی و قطعات آن، فرآوردههای دارویی، محصولات پتروشیمی، فرآوردههای نفتی، محصولات مرتبط با صنعت فولاد، پی وی سی و انواع تایر و تیوپ از جمله کالاهایی است که ممکن است ایران در صادرات آنها به ازبکستان دارای مزیت باشد.
خوجایف، وزیر تجارت خارجی ازبکستان نیز با تأکید بر اینکه در ازبکستان موانع بر سر راه تجارت خارجی را تقریباً رفع کردیم و اکنون درصدد اصلاح نظام مالیاتی و روان سازی فعالیت های تجاری هستیم، گفت: نظام مالیاتی ازبکستان فهرستی از کالاهای مشمول مالیات و تعرفه را تهیه کرده است تا فعالان اقتصادی در تجارت با ما با آگاهی اقدام کنند ضمن اینکه تمام تلاش ما تسهیل فعالیتها با هدف رسیدن به تجارت آزاد با دیگر کشورها هستیم.
خوجایف افزود: مشکلات مربوط به ویزا و روادید درحال رفع شدن است تا فعالان اقتصادی برای کار در ازبکستان مشکلی نداشته باشند و در بخش ترانزیت هم تسهیلاتی با هدف توسعه تجارت درحال انجام است و همچنین برقراری پرواز مستقیم میان ایران و ازبکستان موضوعی است که علاوه بر تجارت به توسعه اقتصاد توریسم میان دو کشور کمک میکند
وی گفت: ازبکستان فصل جدیدی از همکاری ها را با دیگر کشورها شروع کرده است و اصلاح تعرفه ها به ویژه تعرفه کالاهای اساسی و پنبه در اولویت قرار دارد.
وزیر تجارت خارجی ازبکستان اظهار داشت: وی گفت: ما این آمادگی را داریم که حجم تجارت میان ایران و ازبکستان را با هماهنگی طرف ایرانی از حدود 330 میلیون دلار به 500 میلیون دلار در پایان سال برسانیم.
وی افزود: ما امسال نمایشگاه هایی درخصوص تولیدات کشاورزی در ازبکستان برگزار می کنیم و تجار و تولیدکنندگان ایرانی می توانند در این نمایشگاه حضور پیدا کنند.
در ادامۀ این همایش حسین سلاحورزی، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران، نیز در تشریح حجم تجارت خارجی ازبکستان با ایران اظهار کرد: در سال ۲۰۱۶ حجم واردات ازبکستان ۹.۱ میلیارد دلار بوده است که از این رقم سهم ایران تنها ۱۴۲ میلیون دلار بوده است. در همان سال میزان واردات ایران نیز ۴۴ میلیارد دلار بوده که از این رقم تنها ۵۹ میلیون آن به ازبکستان اختصاص داشته است، برهمین اساس میتوان گفت که سهم دو کشور از مبادلات تجاری بسیار ناچیز و ناکافی است.
نایب رییس اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه ازبکستان در حوزه معادن به ویژه معادن طلا، مس و اورانیوم ظرفیت بالایی دارد این موارد را از زمینههای همکاری مشترک عنوان کرد و خواستار حمایت ازبکستان از پیوستن ایران به WTO شد.
کریماف، رئیس اتاق ازبکستان، نیز با اعلام تمایل به استفاده از تجربیات ایران در زمینۀ نقشۀ راه پیوستن به WTO، حجم فعلی تبادلات تجاری دو کشور را رضایتبخش ندانسته و اظهار کرد: تا پایان سال 2017 حجم مبادلات دو کشور 325 میلیون دلار بود که بر اساس هدفگذاری انجام شده این رقم تا نیم میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.
گفتنی است، در پایان این همایش که در خلال دوازدهمین کمیسیون مشترک تجاری ایران و ازبکستان برگزار شد، پس از معرفی شرکتهای طرفین، زمان کوتاهی به پرسش و پاسخ اختصاص یافت .