دبیر کل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق گفت: شکی نیست که بازار عراق، فرصتی برای ما و ظرفیتی بزرگ برای توسعه صنایع ایران است.
به گزراش روابط عمومی ایران اکسپو، سیدحمیدحسینی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار صداو سیما افزود: عراق در 40 سال گذشته به علت درگیری های متعددی که داشته همه زیرساخت های خود را از دست داده است ضمن اینکه عراق 95 درصد از اقلام مورد نیاز خود را از واردات تامین می کند.
وی ادامه داد: به این علت که عراق سالانه بعضا تا 70 میلیارد دلار در سال واردات دارد همه کشورها تلاش می کنند در این بازار حضور داشته باشند.
حسینی گفت: مشکل ما در عراق بحث رقابت و رقبا نیست بلکه بخش عمده ای از مشکلات ما در بازار عراق، در داخل ایران است. اگر بتوانیم با هماهنگی در داخل، اهمیت بازار عراق را متوجه مسئولان و واحدهای تولیدی و صنعتی کنیم و فضای تبلیغاتی خوبی هم ایجاد کنیم، می توانیم ظرفیت های صادرات به عراق را افزایش دهیم.
وی با بیان اینکه روش فعلی صادرات به عراق بیشتر سنتی و قدیمی است گفت: باید تکنیک های صادرات به عراق را تغییر دهیم و برای عبور از میزان 8 میلیارد دلار صادرات کنونی و رسیدن به رقمی در حدود 15 میلیارد دلار که توانمندی آن را داریم نیاز به تغییر ساختار داریم.
حسینی افزود: در حوزه هایی مانند مصالح ساختمانی به علت مسافت کم با عراق، فلزات و محصولات کشاورزی در بازار عراقمزیت داریم ضمن اینکه در زمینه های نرم افزاری، فنی و مهندسی، گردشگری و گردشگری سلامت هم ظرفیت بالایی در عراق داریم که بطور شایسته فعال نشده است.
وی گفت: این بخش خصوصی است که بار توسعه روابط با عراق را باید بر دوش بکشد اما بخش خصوصی بدون تضمین های صندوق ضمانت صادرات و بدون بسترسازی دولت در گسترش روابط اقتصادی با عراق امکان توسعه روابط اقتصادی با عراق را ندارد.
حسینی افزود: در مرحله نخست هم باید به اهمیت بازار عراق و نقشی که این بازار در اقتصاد مقاومتی از حیث درون زایی و برون نگری دارد واقف شوند.بسیاری از ظرفیت های صنعتی ما هم اکنون در عراق فعال شده بطور نمونه اگر بازار عراق نبود صنعت کاشی و سرامیکما با مشکلات شدیدی دست و پنجه نرم می کرد.
دبیر کل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق گفت: در اهمیت بازار عراق باید گفت همیشه بازار سیمان عراق را از دست دادیم صنعت سیمان ما دچار مشکل شده است قطعا بسیاری از صنایع ما اگر بازار عراق نباشد دچار مشکل خواهند شد.
حسینی افزود: نهادهای متعدد تصمیم ساز و تصمیم گیر ایرانی درباره بازار عراق، موجب شد هماهنگی لازم میان این نهادها و ستادها وجود نداشته باشد. از این رو باید ستاد جامعی پیش بینی کنیم که همه دستگاه های سیاسی، امنیتی، مستشاری و تجاری و اقتصادی با عراق در آن حضور داشته باشند.
وی گفت: باید با تجدید ساختار تجاری در تعامل با عراق، شرکت های بزرگ را وارد عراق کنیم و به بازار خرده فروشی عراق هم وارد شویم زیرا با دادن کالا به واسطه عراقی از چگونگی توزیع و فروش و قیمت گذاری آن مطلع نخواهیم شد.
حسینی گفت: دولت باید برای بسترسازی در بازار عراق، منابع لازم را هزینه کند ضمن اینکه با دادن خطوط اعتباری، باید ترتیبی اتخاذ کنیم تا شرکت های ایرانی در بازار عراق حضور یابند.
وی با تاکید بر استفاده از ظرفیت روابط ورزشی، فرهنگی و گردشگری گفت: با توجه به ظرفیت های خوب فنی،مهندسی و پزشکی در ایران، ساماندهی این ظرفیت ها می تواند منبع درآمدی خوبی برای کشور باشد.
حسینی افزود: در بحث گردشگری سلامت، در شرایط کنونی متقاضیان عراقی گرفتار مشکلاتی مانند دلالی و راننده تاکسی است در حالیکه از زمان صدور روادید باید ورود گردشگر و بیمار عراقی را به ایران از طریق بیمه ها ساماندهی کنیم و مراحل بستری و ارائه خدمات را تحت نظر داشته باشیم در حالیکه با روش خودجوش فعلی با وجود هزینه کرد 700 میلیون دلاری گردشگران سلامت عراق، نمی دانیم این مبلغ کجا هزینه می شود.
وی گفت: آن دسته از گردشگران سلامت عراقی که دریافت خدمات در ایران راضی هستند خود مُبلغ ایران می شوند طوری که برای عمل های زیبایی، چشم پزشکی و عمل قلب و نازایی مراجعات زیادی از عراق داریم اما ساماندهی وجود ندارد و اگر به بیماری احجافی شود کسی نیست پیگیری کند.
وی ادامه داد: از طریق کمیسیون گردشگری اتاق ایران پیگیر ساماندهی گردشگران سلامت عراقی هستیم اما وزارت بهداشت عراق فقط وزارت بهداشت ایران را به رسمیت می شناسد.
حسینی گفت: زمانی که صادرات ما به عراق معادل صادرات ما به 4 قاره اروپا، افریقا، اقیانوسیه و امریکاست باید وزارتخانه ها و دستگاه های ما بصورت عملیاتی در عراق درگیر و وارد کار شوند و به همان اندازه به این بازار اهمیت دهند.