روابط اقتصادی بیروت و دمشق در دور جدید پسا بحران در سوریه قوت گرفته است بطوری که هیاتی بلند پایه از کشور لبنان برای شرکت در شصتمین نمایشگاه بین المللی دمشق به پایتخت این کشور سفر کرده است.
به گزارش پایگاه خبری ایران اکسپو به نقل ایرنا، روابط میان سوریه و لبنان علیرغم داشتن موافقان و مخالفان به موضوع چالشی این روزها در بیروت تبدیل شده است.
جنگ در سوریه موجب شده تا بر روابط میان این کشور و لبنان اثر منفی بگذارد و این امر بر اوضاع امنیتی، اقتصادی و سیاسی لبنان هم تاثیر گذاشته است.
درحالی که برخی در لبنان به ویژه حزب الله، جنبش امل، حزب مسیحی «جریان ملی آزاد» و نزدیکان «میشل عون» رئیس جمهوری خواهان احیای روابط دو کشور هستند، برخی دیگر از جمله حزب «المستقبل» ، «نیروهای لبنانی» و نزدیکان «سعد الحریری» نخست وزیر این کشور نسبت به آن یا مخالفت یا با محافظه کاری برخورد می کنند.
بیشترین مرز لبنان با کشورهای همسایه از طریق دریا و تنها با سوریه و رژیم صهیونیستی مرز زمینی دارد.
کشور لبنان با 375 کیلومتر مرز مشترک با سوریه در مقابل 79 کیلومتر مرز با رژیم صهیونیستی که دشمن لبنان و مردم منطقه است، می تواند تاثیر بسزایی بار دیگر در روابط دمشق - بیروت داشته باشد.
این گسترگی مرز زمینی لبنان با سوریه قطعا می تواند کمک بزرگی برای اقتصاد این کشور به ویژه در تردد زمینی داشته باشد.
سوریه تاثیر گذار در رشد اقتصادی لبنان بوده و تنها مسیر ترانزیت زمینی بیروت به سوی دیگر کشورهای عربی است.
هم اینک بسیاری از لبنانی ها به دنبال ایجاد روابط محکم و گسترده با سوریه هستند و نشانه های این روابط پس از حدود هشت سال جنگ در این کشور با حضور سه وزیر لبنانی در نمایشگاه بین اللمللی سوریه آغاز شده است.
حضور وزرای کشاورزی، صنعت و گردشگری لبنان به سوریه سبب شده یخ روابط بین دو کشور شکسته شود به طوری که این وزرا با تعداد زیادی از مسئولان ارشد سوری در دمشق دیدار و گفت و گو کردند.
این دیدارها به بهانه برگزاری شصتمین نمایشگاه بین اللملی دمشق آغاز شده و این امر نشان از تداوم ارتباط گسترده اقتصادی میان دو کشور است.
قطعا روابط میان سوریه و لبنان می تواند سرآغاز تحول جدیدی در منطقه باشد به طوری پیش بینی میشود در روزهای آینده تمایل کشورهای دیگر به ویژه همسایگان عربی به سوریه افزایش پیدا کند.
امروز کشورهای زیادی پس از جنگ حدود هشت ساله در سوریه برای مشارکت در امر بازسازی تمایل دارند به طوری که نمایشگاه دمشق با حضور 48 کشور جهان از دو شب قبل (پنجشنبه)در حال برگزاری است.
لبنان نیز که در همسایگی سوریه قرار دارد، نمی تواند بی تفاوت به این کشور باشد، زیرا اقتصاد هر دو کشور به دلیل هم مرز بودن با یکدیگر به هم گره خورده است.
روابط میان سوریه و لبنان می تواند کمک بزرگی به بیروت برای خارج شدن از بن بست جاده ای داشته باشد و این امر نیازمند گسترش همکاری ها است.
**حضور سه وزیر لبنان در سوریه
وزرای گردشگری، صنعت و کشاورزی لبنان برای نخستین بار پس از حدود هشت سال جنگ در سوریه در شصتمین نمایشگاه بین المللی دمشق شرکت و با همتایان سوری خود دیدار و گفت وگو کردند.
بشر یازجی وزیر گردشگری سوریه در دیدار با همتای لبنانی در دمشق گفت: گردشگری سوریه در دوره آینده، گردشگری بازرگانی خواهد بود.
وی افزود: همکاری میان نهادهای گردشگری در سوریه و لبنان باید ساختار هدفمند داشته باشند.
اوادیس کیدانیان وزیر گردشگری لبنان نیز گفت: مشارکت لبنان در نمایشگاه بین المللی دمشق فرصتی برای تجدید روابط گردشگری میان دو کشور است و حضور سوری ها نیز در لبنان گام مهمی برای توسعه گردشگری است.
عبدالله العربی وزیر بازرگانی داخلی سوریه نیز با 'حسین الحاج حسن' وزیر صنعت و 'غازی زعیتر' وزیر کشاورزی لبنان دیدار و بر روابط بازرگانی و اقتصادی میان دو کشور و راه های تقویت و توسعه آن تاکید کردند.
در این دیدارها بر ضرورت افزایش صادرات کالا و محصولات صنعتی، غذایی و دارویی و اهمیت مشارکت لبنان در بازسازی سوریه تاکید شد.
الحاج حسن وزیر صنعت لبنان نیز پس از این دیدار در گفت و گو با خبرنگاران اظهار داست: سوریه علی رغم شرایط سختی که در چند سال گذشته داشته به اقتصاد لبنان کمک کرده تا از طریق تسهیل صادرات موز از سال 2010 تا 2018 کمکی به کشاورزان لبنانی شود.
زعیتر وزیر کشاورزی لبنان نیز گفت: مشارکت رسمی لبنان در نمایشگاه دمشق نشانه اصرار این کشور بر تعمیق و گسترش روابط برادرانه با سوریه و قدردانی از این کشور در دفاع از لبنان و موضوعات عربی است.
وزیر بازرگانی داخلی سوریه نیز گفت: مذاکرات دوطرف برای گسترش روابط تجاری میان یکدیگر تا پایان سپتامبر جاری برگزار می شود.
العربی نیز ابراز امیدواری کرد که روابط تجاری میان سوریه و لبنان به وضعیت قبل بازگردد.
وی افزود: نمایشگاه امسال به خاطر افزایش شمار کشورها و شرکت های شرکت کننده از اهمیت خاصی برخوردار است و این مشارکت نشان دهنده خواست کشورها برای توسعه روابط با سوریه است.
شصتمین نمایشگاه بین المللی دمشق دو شب قبل (پنجشنبه) با حضور عماد خمیس نخست وزیر سوریه و 1700 شرکت داخلی و خارجی از 48 کشور جهان در شهرک نمایشگاهی دمشق گشایش یافت.
**سعد حریری مدعی قطع رابطه کابینه جدید لبنان با سوریه
'سعد الحریری' نخست وزیر مامور به تشکیل کابینه لبنان ماه گذشته با تاکید بر مخالفت خود با بازگشت روابط کشورش با سوریه تهدید کرد در صورتی که کسانی بر این مساله اصرار کنند، کابینه جدید لبنان تشکیل نخواهد شد.
الحریری گفت: من موافق بازگشت روابط لبنان و سوریه نیستم و این مساله غیرقابل مناقشه است.
وی افزود: چنانچه دیگران بر بازگشت روابط از طریق بازگشایی گذرگاه مرزی «نصیب» اصرار کنند، دولت هرگز تشکیل نخواهد شد.
گذرگاه نصیب میان اردن و سوریه قرار دارد و در گذشته کالاهای لبنانی پس از ورود به سوریه از طریق این گذرگاه به اردن و دیگر کشورهای عربی صادر می شد.
برخی از سیاستمداران و تجار لبنانی خواهان گفت و گو با سوریه برای تسهیل در عبور کالاهای کشاورزی و صنعتی لبنانی از گذرگاه مرزی نصیب شده اند.
در همین حال دمشق، بحث درباره اجازه عبور کالاهای لبنانی از گذرگاه نصیب را منوط به مذاکره دولت لبنان با دولت سوریه کرده است.
اشاره الحریری به کسانی است که به گفته وی تلاش می کنند از طریق طرح موضوع ضرورت بازگشایی گذرگاه نصیب باب گفت و گو و عادی سازی روابط بین بیروت و دمشق را باز کنند.
**ضروری بودن روابط لبنان با سوریه
'نبیه بری' رئیس پارلمان لبنان در واکنش به سخنان 'سعد الحریری' نخست وزیر مامور به تشکیل کابینه این کشور در مخالفت با عادی سازی روابط بیروت-دمشق تاکید کرد و گفت که این روابط برای لبنان یک ضرورت و نیاز است
بری در گفت وگو با تارنمای «الانتشار» این سخنان را غیرواقعی و غیرمفید برای لبنان دانست.
وی از الحریری خواست تا در اتخاذ مواضع خصمانه علیه روابط لبنان و سوریه پیشتازی نکند.
به گفته بری، بین لبنان و سوریه روابط دیپلماتیک وجود دارد و شخص الحریری چند ماه پیش سفیر لبنان در سوریه را منصوب کرد.
وی همچنین عزم لبنان برای خرید برق از سوریه و همکاری در زمینه بازگشت آوارگان به کشورشان را از جمله زمینه های دیگر همکاری بین لبنان و سوریه دانست.
بری موضع «سیدحسن نصرالله» دبیرکل حزب الله لبنان در واکنش آرام به سخنان الحریری را ارزشمند توصیف کرد.
نصرالله در سخنرانی، بدون نام بردن از الحریری گفت: به رهبران دیگری که ما با آنان در موضوع رابطه با سوریه اختلاف نظر داریم، نصیحت می کنم که بر روی مواضعی که بعداً از آن عقب نشینی می کنند، پافشاری نکنند.
درحالی که برخی گروه ها از جمله حزب الله، جنبش امل، جریان ملی آزاد و نیز «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان موافق احیای روابط سوریه و لبنان هستند، برخی دیگر از جمله حزب المستقبل، نیروهای لبنانی (القوات) و سوسیالیست ترقی خواه و نیز الحریری با آن مخالف هستند.
این اختلافات که از ماه گذشته در لبنان برای رابطه و یا قطع آن با کشور سوریه میان مسئولان لبنانی شکل گرفته با حضور وزرای لبنانی به دمشق مرحله جدیدی را آغاز کرده است.
با سفر وزرای صنعت، کشاورزی و گردشگری لبنان به بهانه شصتمین نمایشگاه بین المللی دمشق به سوریه نشان می دهد روابط خاموشی میان دو کشور درحال شکل گیری است.
این روابط دو جانبه لبنان و سوریه قطعا می تواند کمک بزرگی برای اقتصاد بیروت از طریق تردد های زمینی باشد.
سفر سه وزیر لبنانی به سوریه نشان داد که اکثر لبنانی ها خواستار برقراری روابط بیروت و دمشق هستند.