عباس علی آبادی وزیر صمت گفت: نمایشگاه ایران اکسپو در راستای تحقق شعار سال (جهش تولید) است و اقدامی است که کاملا همسو همساز و همراه هدف سال است.
نشست خبری وزیر صنعت معدن تجارت با محوریت موضوعات ششمین نمایشگاه توانمندی های جمهوری اسلامی ایران و دومین اجلاس همکاری های اقتصادی ایران و آفریقا ظهر روز یکشنبه نهم اردیبهشت ۱۴۰۳ در محل دائمی نمایشگاه بین المللی تهران برگزار شد.
علی آبادی در این نشست بیان کرد: هدف ما از برگزاری این نمایشگاه معرفی توانایی هایمان به کشورهای جهان و اظهار آمادگی برای برقراری تعامل دوطرفه است.
وزیر صنعت اظهار کرد: بیش از ۲۳۰۰ تاجر از ۱۰۰ کشور برای حضور در این نمایشگاه به ایران آمدهاند. همه هدف از برگزاری این نمایشگاه نشان دادن تواناییهای خودمان به دنیاست و از طرف دیگر میخواهیم نشان دهیم که به دنبال تعامل با دنیا هستیم. همچنین به کشورهایی کالا میفروشیم که از ما کالا بخرند؛ باید این توازن را برقرار کنیم. باید مقاصد صادراتی را اصلاح کنیم.
وی به شعار سال اشاره کرد و گفت: رهبری چندین سال است که شعار سال را با محوریت اقتصاد انتخاب میکنند که نشان میدهد تا چه اندازه اقتصاد مهم است. محوریت اصلی شعارهای اقتصادی نیز تولید بوده، امسال جهش تولید مزین به مشارکت مردم هم شده است.
علی آبادی با بیان اینکه برای حل مشکلات اقتصادی باید روی تولید تمرکز کنیم، افزود: ۵ سال است که شعار سال با محوریت تولید انتخاب شده که امسال این شعار همراه با مشارکت مردم مورد تاکید قرار گرفته است.
وزیر صمت با تاکید بر اینکه باید کم و کاستیها را رفع کنیم، به برنامههای وزارت صمت اشاره کرد و ادامه داد: ما هر کاری هم کنیم باز کامل نیست زیرا جهش تولید نیازمند یک کار فوقالعاده است. جلب مشارکت مردم هم بر اهمیت موضوع اضافه میکند.
علی آبادی اضافه کرد: یکی از برنامههای مهم در حوزه تأمین ارز است؛ به گونهای که باید به پولی دست یابیم که با استفاده از آن بتوانیم نیازهای تولید را برطرف کنیم. بنابراین باید صادرات توسعه یابد تا این پول به دست آید.
وزیر صمت ادامه داد: در همین راستا، شرکتهایی در اولویت تأمین ارز هستند که ارزآورتر باشند و ارز را به داخل کشور برگردانند. این سیاست وزارت صمت مبنی بر اینکه اولویت تأمین ارز به شرکتهایی است که در ارزآوری موفقترند و ارزبری کمتری دارند و کالا را با ریال تولید میکنند. از امکانات و ابزارهایی که در اختیار وزارت صمت است در موضوع تأمین ارز استفاده میکنیم.
وی گفت: همچنین تأمین مالی ریالی برای شرکتهایی در اولویت است که به تحقق شعار سال کمک کنند؛ یعنی شرکتهایی که هم ارزش افزوده بیشتری ایجاد و از محل منابع انسانی خلق ثروت میکنند و هم به دنبال توسعه، صادرات دانشبنیان هستند.
علی آبادی افزود: شرکتهایی که با کمترین ابزار بیشترین خلق ثروت را انجام میدهد بیشتر مورد حمایت خواهند بود، نه شرکتهایی که با استفاده از یارانه و… به دنبال صادرات باشند.
وزیر صمت به قاچاق کالاهای مشابه داخل اشاره کرد و گفت: امروز کالاهایی که داخل کشور تولید میشود با کیفیت بسیار پایینتر و بدون پرداخت حقوق و عوارض به صورت قاچاق وارد کشور میشود. متأسفانه تا امروز هم با بهانههای مختلفی همچون توجه به مرزنشینان به این موضوع دامن زده شده است.
وی در ادامه به بازار آفریقا اشاره کرد و با بیان اینکه ما آفریقا را برای آفریقا میخواهیم نه برای خودمان، گفت: آفریقا اقیانوس فرصتهاست. نرخ رشد در اجرا پروژهها بیشتر از باقی کشورهاست بنابراین شرکتهای فنی و مهندسی ایرانی میتوانند در این قاره حضور یابند. همچنین در بخش کشاورزی و تکنولوژی در این حوزه نیز ظرفیتهای زیادی در آفریقا برای شرکتهای ایرانی وجود دارد.
علی آبادی افزود: نباید به آفریقا با نگاه غربیها بنگریم. باید در آفریقا سرمایه گذاری کنیم که هم برای آن قاره و هم برای ایران ارزش افزوده دارد. میتوانیم با این اقدامات در آفریقا اشتغال زایی هم کنیم که موجب میشود طرف آفریقایی به ما اعتماد کند و روابط دوستی پایدار بماند.
وزیر صمت در پاسخ به سوالی در مورد نمایشگاه ایران اکسپو گفت: نمایشگاه این دوره تمام نمیشود بلکه ادامه دارد و در آغاز راه هستیم. برگزاری این نمایشگاه شاید در یک زمان محدودی باشد اما جلسات ادامه دارد و تا پایان سال رویدادهایی را با موضوعات خاص همچون لوازم خانگی، معدن و… برگزار خواهیم کرد.