مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: کشور ترکیه میتواند بازار خوبی برای صادرات پتروشیمی باشد.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در نشست خبری پانزدهمین همایش بینالمللی صنعت پتروشیمی ایران گفت: این همایش یکی از مهمترین رویدادهای صنعتی کشور است و صاحبنظران و فعالان صنعت پتروشیمی از ایران و سایر نقاط جهان در این رویداد حضور خواهند داشت و آخرین دستاوردهای صنعت پتروشیمی ایران و جهان ارائه میشود.
وی ادامه داد: برای بهینه سازی صنعت پتروشیمی و پرهیز از جهتگیریهای مضر برای محیط زیست و بهطور کل زیست بشر و استفاده از فناوریهای چدید برای توسعه پتروشیمی مطالبی ارائه خواهد شد؛ وضعیت فعلی تشریح و سیاستگذاریهای آتی مطرح خواهد شد.
به گفته این مقام مسؤول رونمایی از آخرین طرحهای توسعه، فناوریها و پیشرفتهای فناورانه، به اشتراکگذاری ایدهها و آشنایی با ظرفیتها در کنار برگزاری نمایشگاهی همزمان با همایش، در برنامه قرار دارد.
شاهمیرزایی خاطر نشان کرد: چشمانداز صنعت پتروشیمی در این همایش ارائه میشود و توسعه زنجیره ارزش که جهتگیری غیرقابل برگشتی برای صنعت پتروشیمی ایران است تا به تولید همه محصولات اصلی صنعت پتروشیمی برسیم، در این رویداد پرداخته خواهد شد.
وی افزود: طرفیتهای توسعه صادرات پتروشیمی و تشریح وضعیت خوراکهای در دسترس پتروشیمی و تأمین خوراک پایدار، از دیگر محورهای این همایش است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اذعان داشت: فرصتهای سرمایه گذاری و تأمین مالی با برگزاری کارگاههایی در همایش پیشرو مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
وی ادامه داد: اگر از حرکت سریع فناورانه پتروشیمی در راستای کاهش آلایندگی عقب بمانیم، ممکن است در آینده با جرایمی که در این زمینه احتمال دارد در نظر گرفته شود مواجه میشویم که خوشبختانه در این زمینه، با سازمان حفاظت محیط زیست همکاری خوبی داریم تا بیش از گذشته، فعالیت صنعت پتروشیمی مطابق با اصول محیط زیستی باشد.
معاون وزیر نفت اضافه کرد: در دولت مردمی، موفقیتهای خوبی در زمین جمعآوری گازهای همراه صورت گرفت و تمامی گازهای همراه غرب کارون و شرق کارون تا پایان سال آینده، جمعآوری خواهد شد که گام بلند آن بهرهبرداری از NGL۳۲۰۰ بود که روزانه ۲۵۰ میلیون فوت مکعب از گازهای همراه منطقه را جمعآوری میکند و بعد از ارائه متان به شبکه سراسری، C++ را به هاب پتروشیمی جنوب استان ارسال میکند.
شاهمیرزایی ادامه داد: طرح مهم NGL۳۱۰۰ نیز در هفتههای اخیر افتتاح شد که این طرح روزانه در سقف ظرفیت با بهرهبرداری از ایستگاههای پیش تراکم و خطوط مربوطه، تمامی گازهای همراه در منطقه میدان آذر و چنگوله و میدان بیات و سایر مناطق مثل یاران شمالی جمعآوری خواهد شد.
وی ادامه داد: در شرق کارون، پالایشگاه بید بلند خلیج فارس و پتروشیمی مارون هم در زمینه جمعآوری گازهای همراه اقدامات خوبی را شروع کرده اند.
شاهمیرزایی تصریح کرد: امیدواریم جشن خاموشی کامل گازهای همراه نفت در شرق و غرب کارون را پایان ۱۴۰۴ برگزار کنیم.
وی افزود: بیش از ۱۱۵ سال بود که این فلرها ثروت ما را هدر میداد و آب و خاک و هوای ما را آلوده میکرد و جمعآوری اینها علاوه بر مزیتهای زیست محیطی، در تأمین پایدار خوراک پتروشیمیها مؤثر است.
شاهمیرزایی با بیان اینکه شرکت ملی صنایع پتروشیمی در زمینه مدیریت کربن پیشتاز است، گفت: بحث مدیریت کربن در همایش پیشرو مورد توجه قرار خواهد داشت، همچنین بحث تأمین آب واحدهای پتروشیمی بسیار حائز اهمیت است و طرحهای آب بر باید در حاشیه دریا احداث شوند.
وی افزود: زنجیره تأمین کالا در صنعت پتروشیمی و صادرات محصولات از دیگر موضوعاتی است که مورد بیان در همایش قرار خواهد گرفت.
شاهمیرزایی با بیان اینکه از اهم موضوعات در این دوره این است که برگزاری این همایش تخصصی، تحت تأثیر رویدادهای کشور قرار نگرفت، گفت: با شهادت رئیس جمهور فقید، و برپایی دولت جدید، بسیاری از رویدادهای کشور تعطیل شد اما این رویداد تخصصی با قوت برگزار خواهد شد، در واقع هیج موضوعی ما را از مسائل اساسی صنعت پتروشیمی، باز نمیدارد.
شاهمیرزایی با بیان اینکه امروز بیش از ۶۵ سال از آغاز عملیات اجرایی اولین پتروشیمی ایران میگذرد، گفت: تا سال ۵۷ با وجود نداشتن هیچ گونه تحریمی و همراهی تمام ابرقدرتهای آن روز چهان، کارنامه روشن و درخشانی در زمینه پتروشیمی نداریم.
وی ادامه داد: در آن زمان بیش از ۵ میلیون بشکه نفت تولید میکنیم و میتوانستیم خوراک سرشاری برای صنعت پتروشیمی داشته باشیم.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه بعد از انقلاب اسلامی صنعت پتروشیمی رشد چشمگیری داشت، گفت: ما در زمان انقلاب در ۱۰۰ درصد پیشنیازهای صنعت وابستگی داشتیم اما با برنامهریزیهای خوبی که بعد از پیروزی انقلاب صورت گرفت، ماحصل آن این شد که ۶ مجتمع پتروشیمی در زمان انقلاب، به بیش از ۸۰ مجتمع پتروشیمی رسید.
وی افزود: امروز به ظرفیت نزدیک به ۱۰۰ میلیون تن رسیدیم و تا پایان سال از ۱۰۱ میلیون تن عبور خواهیم کرد؛ غربالگری طرحهای بالادست انجام شده و با برنامهریزی صورت گرفته، جهتگیریها به صمت توسعه زنجیره اصلاح شد.
شاهمیرزایی با بیان اینکه بومیسازی کانالیستها در دولت سیزدهم هدفگذاری شد، اضافه کرد: تمامی کاتالیستهای صنعت نفت، گاز و پتروشیمی کشور که ۹۹ کاتالیست، جاذب و آغازگرها هست را بومی سازی کردهایم و صاحب فناوری آن شدهایم.
وی ادامه داد: یگانه کشوری در منطقه هستیم که به همه دانش کاتالیستها دست یافتهایم و در زمینه کالا و تجهیزات نیز برنامهها بر این اساس است که تا چهار سال آینده، به دانش شناخت تمامی کالاها و تجهیزات مورد نیاز صنعت پتروشیمی دست پیدا کنیم که برنامه ۵ ساله از یک سال گذشته در دستور کار قرار گرفت و در یکسال اخیر نیز دستاوردهای خوبی در این زمینه دست یافتیم.
وی افزود: امروز در باشگاه تولیدکننده تجهیزات هایتک صنعت پتروشیمی قرار گرفتیم.
معاون وزیر نفت خاطرنشان کرد: تهیه ستد تکمیل زنجیره ارزش از دستاوردهای مهمی است که آخرین وضعیت تولیدات صنعت پتروشیمی و جهتگیری بلندمدت ما را مشخص میکند.
شاهمیرزایی با بیان اینکه اصلاح اساسنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مراحل پایانی تدوین است، گفت: باید افق بلندمدت ۵۰ ساله صنعت پتروشیمی تدوین شود و برنامه راهبردی چشمانداز ۲۰ ساله را تدوین کردهایم.
وی افزود: ابن سینا همدان که بیش از ۱۹ سال بلاتکلیف بود، در پاییز ۱۴۰۲ کلنگزنی شد.
شاهمیرزایی تصریح کرد: همچنین طرح گلستان و طرح زنجان که سالها متوقف بودند، با حل و فصل مسائل حقوقی و دیگر مسائل، دوباره به جریان افتادند امیدواریم در منطقه مکران و پارسیان هم بتوانیم بهزودی طرحهای جدید را به مرحله بهرهبرداری برسانیم.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه در تأمین ارز صنعت پتروشیمی بسیار خوش درخشید، گفت: برنامه ارزآوری پتروشیمی در سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۶ میلیارد دلار بود، این رقم به میزان ۱۲ میلیارد دلار محقق شد.
وی افزود: در سال ۱۴۰۱ این رقم به ۱۶ میلیارد دلار و در سال ۱۴۰۲ با وجود ریزش قیمتهای جهانی و عرضه بیشتر محصولات در بازارهای داخلی با عرضه اعتباری برای کمک به هزاران کارگاههای تولیدی، رقم خوبی حاصل شد که بانک مرکزی در حال جمعآوری آمار آن است.
وی ادامه داد: سال گذشته بیش از ۸۰ همت عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی در بازار بورس صورت گرفت که موجب افزایش و رونق تولیدات محصولات پایین دستی و صنعتی در کشور شد.