تهران- ایرنا- رییس اتاق تعاون ایران گفت: شرکتهای ایرانی میتوانند از ظرفیت موافقتنامه تجارت آزاد میان ایران و اوراسیا برای واردات مواد اولیه و کالاهای مورد نیاز کشور و صادرات کالاهای ایرانی اقدام کنند که این موضوع سبب رونق تولید در کشور و رشد شاخصهای اقتصاد ایران خواهد شد.
بهمن عبداللهی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا با اشاره به تاثیرات مثبت و مهم موافقتنامه تجارت آزاد میان ایران و اوراسیا، اظهار داشت: برای گسترش تجارت میان کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا و ایران باید در وهله اول یک برنامهریزی تجاری مناسب، هدفمند و بلندمدت داشته باشیم و از ظرفیتهای این منطقه و این موافقتنامه بیشترین استفاده را داشته باشیم تا در رشد و رونق فعالیتهای اقتصادی کشورمان اثر گذار باشد.
رییس اتاق تعاون ایران ادامه داد: امضای این موافقتنامه تجارت آزاد سبب میشود استانداردهای متناسب و یکسانی با تعامل اقتصادی کشورها با یکدیگر از جمله با ایران برقرار شود و ایران نیز بتواند در بازه زمانی مشخص از ظرفیتهای تولیدی، اقتصادی و صادراتی خود برای تامین کالای مورد نیاز کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا گام بردارد.
وی با تاکید بر اهمیت ارتقای زیرساختهای تجاری، ابراز داشت: توجه کشور به زیرساختهای مورد نیاز برای رشد تجارت بسیار حیاتی است. یکی از این زیرساختها، ابزارهای مورد نیاز حمل و نقل و لجستیک بین ایران و اوراسیاست که اثر مستقیمی در توسعه صادرات و نیز کاهش قیمت تمام شده صادرکنندگان کالا و در نتیجه رقابت بهتر محصولات ایرانی در مقایسه با کالای سایر کشورها دارد.
حضور شرکتهای ایرانی در بازار اوراسیا
عبداللهی گفت: موضوع دیگری که در این مسیر از اهمیت بالایی برخوردار است، ارتقای همکاریهای بلندمدت و اقتصادی فعالان تجاری اشت. شرکتهای تعاونی و خصوصی باید قدمهای بزرگی در این مسیر بردارند و با حضور جدی، متعهدانه و قانونمند در این بازارها بتوانند به عملیاتی شدن این موافقتنامه کمک کنند. با شراکت، دید استراتژیک و هدفمند شرکتهای ایرانی و اوراسیایی میتوان به چشمانداز تحقق اهداف این موافقتنامه امیدوارتر باشیم.
وی تصریح کرد: یکی از جدیترین موانع تجاری ایران و سایر کشورها، محدودیتهای مربوط به کانال بانکی و پولی است که با تمهیدات پیشبینی شده بین میر بیزینس بانک و تعدادی از بانکهای روسی، میتوان به حل مشکل انتقال ارز بین تجار و تولیدکنندگان کمک شایانی کرد.
رییس اتاق تعاون ایران ابراز امیدواری کرد: شرکتهای تعاونی و خصوصی بتوانند از ظرفیت این موافقتنامه در واردات مواد اولیه و کالاهای مورد نیاز خود برای تولید در داخل کشور و در نتیجه صادرات محصولات رقابتی و باکیفیت در کلاس جهانی اقدام کنند؛ به این شکل به رونق تولید در کشور و رشد شاخصههای اقتصادی کمک خواهد شد.
رشد ۲۰ درصدی صادرات کالاهای ایرانی به کشور عضو اوراسیا
عبداللهی تصریح کرد: بر اساس آخرین آمار، از ابتدای سال جاری تا پایان آبان ماه، ۲ میلیارد و ۳۴۴ میلیون و ۱۰۰ هزار دلار بین ایران و پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا تبادل شده که نسبت به مدت مشابه پارسال با رشد ۱۴ درصدی در ارزش داشته که از این میزان یک میلیارد و ۷۴ میلیون دلار از ایران به اوراسیا صادر شده که نسبت به مدت مشابه پارسال ۲۰ درصد افزایش داشته است.
وی گفت: یک میلیارد و ۲۷۰ میلیون و ۴۰۰ هزار دلار نیز از این میزان تجارت مربوط به واردات ایران از اوراسیاست که نسبت به هشت ماه نخست سال گذشته با رشد ۱۰ درصدی همراه بوده است. بر اساس چشمانداز این موافقتنامه، میزان تجارت دو طرف در گام نخست و در یک بازه زمانی پنج تا هفت ساله به ۱۸ تا ۲۰ میلیارد دلار در سال خواهد رسید.