محمد غرضی در گفت و گو با ایران اکسپو عنوان کرد: شرکت های خارجی با حضور خود در نمایشگاه ایران اکسپو راحت تر میتوانند خرید و قرار داد امضاء کنند که به نفع تولید کنندگان داخلی هم است.
نامزد یازدهمین دوره ریاست جمهوری در خصوص صادرات سال 96 گفت: متاسفانه همیشه صادرات کشور مربوط به نرخ ارز بوده و معمولا هم نرخ ارز از نرخ بازار در بانک مرکزی کمتر است به همین دلیل بازار صادرات خیلی رونق پیدا نمیکند.
غرضی افزود: برای صادرات بیشتر بایستی جایگزین تولید کنندگان خارجی بشویم تا بتوانیم رقابت داشته باشیم و صادرات را افزایش دهیم که البته در مواردی مانند معادن و خام فروشی و نفت ؛صادرات رونق دارد ولی هرگز صادرات بستر عمومی داخلی را بدست نیاورده است .
غرضی با بیان اینکه در کشور ما معمولا نرخ تورم بر صادرات خیلی اثر میگذارد عنوان کرد: تورم های بالای 4درصد، هزینه های تولید بالا، هزینه پولی و بانکی بالا و هزینه سرمایه گذاری بالا باعث شده که صادرات با مشکل روبرو شود.
وی افزود: تشویق های دولت جهت صادرات هم فایده ای ندارد زیرا این نوع تشویق ها مصنوعی است و توانایی اینکه بتواند تشویق طبیعی انجام دهد مانند اینکه نرخ سرمایه گذاری و هزینه تولید را کاهش دهد،ندارد.
به گفته غرضی ، متاسفانه نرخ سرمایه گذاری در ایران بالای 25 درصد است در حالی که کشورهای رقیب مثل ترکیه ،چین، هند و پاکستان نرخ سرمایه گذاری حدود 3یا4درصد دارند که زیر نرخ تورم آنها می باشد به همین دلیل قابل رقابت با آنها نیستیم.
وی ادامه داد: صادرات غیر نفتی کشور را هم بیشتر فرآورده های نفتی شامل میشود و همچنان صادرات دیگر محصولات مانند فرش و پسته و ... خیلی رونق ندارد.
وزیر سابق نفت با اشاره به اینکه تولید مهمترین شاخصه برای افزایش صادرات است اظهار داشت: وقتی هزینه تولید کاهش بیابد و نرخ سرمایه گذاری هم کم شود، خود بخود تشویق انجام میشود و صادرات هم رشد میکند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا برجام تاثیر مثبتی در افزایش صادرات داشته است ،عنوان کرد: در کل با برجام موافق هستم ولی تاثیر برجام بر صادرات در سیستم های ادرای و کالاهایی بوده که سابقه صادرات هم داشته ایم، مانند خاویار که راحت صادر میشوند ولی در سیستم های طبیعی که به دولت مربوط است،تاثیری نداشته است.
غرضی اقتصاد مقاومتی را اینگونه توضیح داد: اقتصاد مقاومتی وقتی شکل میگیرد که تولید در داخل کشور خواهان داشته باشد و بخش خصوصی و دولتی توانایی تولید داشته باشند ،در حالی که نزدیک سی هزار واحد تولیدی از کار افتاده اند و کار نمیکنند و متاسفانه مقدار زیادی از هزینه سرمایه گذاری برای مهار تورم خرج شده است که باعث میشود دیگر تولید شکل نگیرد.
وی دلیل قاچاق زیاد درکشور را قیمت بالای تولید در داخل عنوان کرد و گفت: قیمت بالای تولید، هزینه های بالای سرمایه گذاری،عدم تخصص ،عدم تایید جنس توسط مشتری و هزینه ای تورمی از عمده موانع صادراتی هستند